Вітаємо, у вас закоханість! Симптоми, що видають почуття

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Фото: Закохана пара дивиться на небо
Фото: Unsplash

Що такого особливого закоханості, що вона, яка змушує наші серця битися швидше — розбираємось разом

Як виникає закоханість? Що відбувається в організмі людини, коли вона закохується? Здається, що розум іде у відпустку, прихопивши із собою логіку та раціональність, а життя перетворюється на романтичну комедію. Але всьому цьому насправді є пояснення.

Як виникає закоханість: "метелики" на рівні всього організму

Закоханість часто відчувається як природний кайф, і тому є причина. Кохання справді хімічне. Саме складні зміни в нашому мозку пояснюють, чому ми відчуваємо цю п'янку комбінацію туги, бажання і захоплення, пише verywellmind.com .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Області мозку, на які впливає закоханість

Хоч би що говорили поети, любов насправді не виходить із серця. Все менш лірично, адже відбувається на рівні мозку.

Почнемо з того, що закоханість — це не єдина емоція. Вона складається з безлічі різних елементів та емоцій, включаючи фізичний потяг, романтику та прихильність. На думку дослідників, кожен елемент задіює окрему систему мозку.

Кожне з цих спонукань опосередковане різними областями мозку — лобова частка бере участь у просоціальних аспектах романтичного кохання, а вентральна покришка бере участь у почутті винагороди за потяг та отримання позитивного зворотного зв'язку від того, хто вас приваблює,

— каже неврологіня Хайді Моавад .

Почуття бажання виходить із гіпоталамуса, розташованого трохи вище за стовбур мозку. Гіпоталамус тісно пов'язаний з основними потребами та бажаннями, такими як спрага та голод. А також контролює автоматичні внутрішні процеси, такі як температура тіла, кров'яний тиск та цикл сну. Крім того, ця частина мозку допомагає регулювати статевий потяг та запускає викид гормонів, які підвищують сексуальне бажання.

Коли справа доходить до потягу та романтичних відносин, ключову роль відіграють дві конкретні області мозку: вентральна область покришки та прилегле ядро. Обидві ці області відіграють у системі винагороди мозку. Ця система наповнює організм дофаміном, нейромедіатором, що викликає почуття ейфорії та задоволення.

Ось чому ранні стадії кохання можуть бути такими захоплюючими, а іноді навіть викликають звикання. Це нормально – відчувати, що ви не можете перестати думати про іншу людину і хочете бути з нею весь час.

Але любов – це щось більше, ніж просто потяг і романтика: вона також включає прихильність, на яку також впливає гіпоталамус.

Раціональність зникає також не просто так

Але щоразу, коли ви закохуєтесь, ви можете звинувачувати у цьому зниження активності префронтальної кори. Префронтальна кора - це область мозку, що відповідає за логіку та прийняття рішень.

Почуття закоханості уповільнює роботу префронтальної кори. Саме тому закоханим іноді можуть ігнорувати тривожні сигнали і приймати невірні рішення.

Нейротрансмітери: хімічні посланці кохання

Ранні стадії кохання часто відчуваються як вихор емоцій. Коли людина закохується, ця емоція спричиняє викид таких хімічних речовин, як окситоцин, вазопресин та дофамін. При цьому певні хімічні речовини пов'язані з різними стадіями закоханості.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, чому люди бачать сни . Ця особливість психіки має багато пояснень і теорій.