Вчасно погасити: 5 сигналів наближення вигорання

Психологія

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Фото: unsplash.com

Дуже важливо вчасно зрозуміти, що ви знаходитеся за крок від професійного вигорання і вжити заходів

Вигорання на роботі стало вже чимось звичним в сучасному житті. Буває, що не допомагають навіть чудові вихідні та довгі відпустки. Як уникнути цього стану?

Як розпізнати вигорання: 5 ознак

Професійного вигорання важко позбутися на пізніх стадіях, коли пригнічується емоційний стан та виникають проблеми зі сном. Але якщо усунути проблеми в зародку, то можна уникнути появи вічних супутників вигорання — підвищеної дратівливості та постійних конфліктів. Про те, як це зробити, розповіли експерти ТГ-каналу "Психологічна підтримка".

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Вигорання на роботі: зона ризику

Експерти попереджають, що люди, які беруть на себе багато проєктів та завдань, на які фізично не вистачає сил та часу, потрапляють в групу ризику та за крок до вигорання. Крім того, ситуацію можуть погіршити:

  • емоційні гойдалки — часті та швидкі зміни настрою,

  • відмова від відпочинку заради продуктивності,

  • незадоволеність собою,

  • невміння відпочивати та розслаблятися,

  • відсутність пауз в роботі.

Ознаки професійного вигорання

Існує 5 ознак, які буквально кричать про те, що людина знаходиться на межі вигорання:

  1. Людину починають дратувати робочі дзвінки та повідомлення і навіть контакти з колегами.

  2. Розслабитися просто неможливо — кожне сповіщення викликає тривогу через постійне очікування нових робочих завдань. Людині починає здаватися, що всі від неї щось хочуть.

  3. Неспокійний сон.

  4. Людина емоційно перебуває у стані апатії або злості. Відпочити хочеться на самоті і в тиші.

  5. Немає сил на те, щоб радіти, а хороший настрій інших людей починає дратувати.

Експерти радять тим, хто помітив в себе більшість цих ознак, перейти в "режим енергозбереження" — відмовитися від роботи у вихідні, почати правильно харчуватися, вчасно лягати спати.

Віднайдіть баланс між роботою та особистим життям, присвятіть час своєму хобі, обов’язково виділіть час для регулярних занять спортом. Поступово сили поновляться, після чого ви з ентузіазмом зможете повернутися до роботи. Поновлений ресурс дасть можливість рухатися до успіху спокійно та без напруження,
— кажуть вони.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, як припинити відкладати справи на потім. Впоратися з прокрастинацією допоможуть наші поради.

Важливо

Вся інформація медичної тематики та інформація, що стосується здоров׳‏я, розміщена на сайті Хочу.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати тільки фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров׳‏ям, зверніться до лікаря.