Відкладаєте неприємні справи на потім? Розповідаємо, як позбутися цієї звички

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

ноутбук та кава фото
Фото: unsplash.com

Прокрастинація притаманна всім, тому не слід думати, що з вами щось не так

Ви сідаєте за робочий стіл, готові взятися за великий проєкт, але перевіряєте електронну пошту, прокручуєте соціальні мережі протягом 10 хвилин, переглядаєте відео та відповідаєте на кілька смс без відповіді. Знайоме відчуття? Якщо так, то ви можете бути однією з багатьох людей, які борються з прокрастинацією. 

Що таке прокрастинація та як її перемогти: поради експертів

Прокрастинація — це затягування або відкладання завдань на останню хвилину, або все разом. І це нормально, це те, що кожен робить, пише realsimple.com

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

І це не обов'язково шкідливо для здоров'я, стверджує Джефф Темпл , доктор філософії, ліцензований психолог медичного факультету Техаського університету.

Іноді нам просто потрібно відкласти справи заради нашого здорового глузду або дати ідеям промаринуватися, перш ніж діяти. І ми прокрастинуємо з різних причин — деякі з них досить доброзичливі, як-от бажання зайнятися чимось більш захоплюючим, а інші — більш неприємні, як-от перфекціонізм або страх успіху чи невдачі,
— каже він.

Перестати прокрастинувати можна. Для цього варто виконати шість кроків:

Прийміть те, що ви прокрастинуєте

Перший реальний крок до подолання прокрастинації — прийняти те, де ви зараз знаходитесь, і не картати себе за це. Визнавши, що ви постійно прокрастинуєте, ви зможете ефективніше з цим боротися, розробити план і почати реалізовувати невеликі стратегії, щоб долати ці труднощі кожного дня.

Переосмисліть своє мислення

Мислення — це все, коли справа доходить до подолання внутрішньої боротьби, тому переведіть свій внутрішній діалог з негативного на позитивне самонавіювання. Позитивна саморегуляція може допомогти з емоційною регуляцією, а розмова з самим собою, яка нагадує про ваші цілі, а не про те, чого ви не досягли, може мотивувати. Тож замість того, щоб казати: "Краще б я не відкладав це на потім", спробуйте: "Я почну працювати над цим зараз".

А якщо завдання не має конкретного дедлайну і все ж таки буде виконане в певний момент, і виконане добре, то не варто надмірно тиснути на себе, щоб виконати його в нереальні строки.

Підтримка близьких

Підтримка друга, партнера чи колеги може мати велике значення, коли йдеться про те, щоб працювати над досягненням своїх цілей і не прокрастинувати. Якщо у вас є хтось, хто постійно перевіряє ваш прогрес щодня, щотижня чи щомісяця, ви з набагато більшою ймовірністю будете виконувати завдання і дотримуватися дедлайнів. 

Працюйте в міру

Великі проєкти та багатоетапні завдання можуть бути непосильними. Незнання, з чого почати, або страх перед обсягом роботи та часом, який вони займуть, є більш ніж достатніми причинами для того, щоб уникати їх взагалі. Натомість, думайте про дуже малі речі. 

Наприклад, знайдіть короткий проміжок часу, який ви можете легко виділити. Якщо думка про те, що ви витратите годину на одне завдання, змушує вас відкласти його, це занадто багато часу. Скорочуйте цей час, доки не знайдете комфортний проміжок, якому ви більше не будете опиратися, а потім приділяйте його регулярно. Іноді 10 хвилин, навіть 5 хвилин — це все, чому ви можете сказати "так", і це чудова відправна точка.

Перерахуйте потенційні витрати, пов'язані з прокрастинацією

Часто люди прокрастинують, бо вважають, що якщо вони не можуть виконати завдання досконало, то вони зазнають невдачі. 

Перфекціонізм може бути особливо обтяжливим — неможливі вимоги, відчуття того, що ви повинні бути ідеальними, настільки лякають, що відмова від початку справи відчувається як величезне полегшення, 
— каже Темпл.

Замість цього спробуйте написати список справ, які потрібно зробити, і вкажіть конкретну вартість відкладання кожного завдання, великого чи малого, короткострокового чи довгострокового. Відмова від щоденних тренувань може здатися дрібницею, але з часом це може мати серйозні наслідки для здоров'я в цілому. Рішення витрачати весь свій вільний дохід щомісяця може здаватися гарним наразі, але відсутність заощаджень може вплинути на ваші довгострокові фінанси, стосунки та життєві цілі. Усвідомлення довгострокових наслідків відкладання дрібних справ може допомогти вам мотивувати себе.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Активно усувайте відволікаючі фактори

Встановіть таймер і дозволяйте собі перевіряти електронну пошту або робити перерву в соціальних мережах лише в цей час. 

Раніше ми розповідали про речі, які міняють світогляд . Дізнатися про них краще вже зараз.