4 причини не допомагати людям: чому милосердя не завжди йде на користь

Психологія

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Не завжди потрібно допомагати іншим. Фото: Fr Dwight Longenecker https://maximum.fm/novini_t2

Все має буди у міру і допомога комусь - не виняток

Доброта, сердечність та прагнення допомогти притаманні багатьом людям. Але іноді такою допомогою можуть почати зловживати і це перетворюється на токсичний обов’язок , який виснажує і не приносить задоволення.

У людини є багато причин допомагати іншим. Але також важливо навчитися не допомагати і не відчувати при цьому великого почуття провини, розповідає amardeep.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Потрібно берегти свої сили

Ваша потреба допомагати комусь - це витрата величезної кількості енергії, яка має здатність закінчуватися. Потрібно навчитися розподіляти допомогу по важливості: дуже важливо і не терпить зволікань, важливо, але не терміново, терміново, але не важливо та не терміново і неважливо. Не варто допомагати комусь, якщо при цьому ви припиняєте турбуватися про себе.

Не робити “ведмежу послугу”

Наші найкращі наміри не можуть розв’язати усі проблеми на землі, тому прагнення допомогти людям, які цього не потребують, може принести більше шкоди, ніж користі.Будьте чесними з собою щодо того, чи впевнені ви у тому, що робите. Варто визнати, що ваша порада має межі.

Іноді потрібно просто вислухати

Легко впасти у комплекс рятівника пропонуючи чарівні рішення. Дотримуйтеся правила поводження з людьми так, як вони хотіли б, щоб ставилися до вас. Ми можемо злитися на людей за те, що вони не прислухаються до наших порад, коли ми не прислухаємося до їхніх проблем. Якщо ви поважаєте людину - просто слухайте її, але цінуйте свій час. Адже підбадьорювати слухаючи та бути використаним існує дуже тонка межа.

Коли вами користуються

Ви можете не помічати, але люди звикли до того, що просто використовують вас. Ви відмовляєтеся від частини свого життя, які краще витратити на себе чи інших, для допомоги тим, кому на вас байдуже.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про ознаки токсичного друга. Потрібно знати, на які речі звернути увагу та придивитися до тих, хто вас оточує.