Обережно, токсично! 7 ознак, що ваша дружба є нездоровою

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

подруги катаються на гойдалках фото
Фото: unsplash.com

Токсичні стосунки бувають навіть між друзями. Визначити їх допоможуть 7 ознак

Токсичні патерни варіюються від людини до людини, але загалом токсична поведінка характеризується критикою, контролем, маніпуляціями та почуттям провини. Наприклад, ваша подруга постійно соромить вас за те, що ви надаєте перевагу часу з власною сім'єю, а не з нею, можливо, ви маєте справу з токсичною людиною. Але як впевнитися в цьому?

Як визначити токсичного друга: головні ознаки

Видання purewow.com поговорило з психологинею Лорен Філліпс, щоб дізнатися більше про те, що таке "токсична людина", що являє собою токсична дружба і що робити, якщо ви дружите з такою людиною.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Подруга з'являється лише тоді, коли їй щось потрібно або вона чогось хоче

Токсичний друг не знаходиться поруч постійно. Натомість він з'являється лише тоді, коли це відповідає його потребам, або просто тоді, коли йому це зручно. Згадайте, чи є серед ваших друзів ті, хто рідко згадує про вас, коли у вашому житті відбувається щось важливе, але коли вони переживають щось, вони постійно пишуть і дзвонять вам. 

Вибачення токсичних друзів ніколи не бувають щирими

Ви коли-небудь очікували вибачень від когось, а в підсумку вибачалися самі? Класичний червоний прапор. Скажімо, ваш друг зірвав запланований на минулу суботу бранч. Коли ви кажете йому про це, він занурюється в довгу історію про те, як сильно посварився з дівчиною, і не думає, що коли-небудь знайде свою другу половинку, і в усьому винні його батьки, які розлучилися, коли йому було 5 років. Ви хочете підтримати його, але просто... у нього завжди криза. І хіба ви щойно не говорили про бранч? Зміна тактики та перетворення себе на жертву — це токсична територія.

Токсичні друзі змушують вас почуватися гірше

Хороший друг має допомагати вам почуватися найкраще; токсичний друг робить навпаки. Якщо людина постійно змушує вас почуватися невпевнено, непевно або дискомфортно, це недобре. Якщо вони применшують ваші досягнення - недобре. Якщо ви постійно відчуваєте себе гірше після спілкування з цим другом, то він може бути токсичним.

Все завжди про друга, а не про вас

Ви щойно закінчили 45-хвилинну телефонну розмову зі своєю найкращою подругою з коледжу і зрозуміли, що вона не поставила вам жодного запитання про ваше життя або про те, як у вас справи. Одна справа, якщо вона вирішувала якусь важливу проблему або мала якісь захоплюючі новини, але якщо це відбувається майже кожного разу, коли ви розмовляєте, ваші стосунки можуть бути токсичними.

Ігнорування особистих кордонів

Ознакою токсичної дружби є встановлення чітких кордонів і ігнорування їх іншою людиною. Філліпс пояснює, що таке ігнорування може свідчити про відсутність емоційної здатності підтримувати почуття іншої людини. Якщо ігнорування кордонів є постійною практикою, це може свідчити про відсутність зацікавленості у добробуті іншої людини, що не відповідає визначенню дружби.

Постійне пліткарство

Трохи пліток ще нікому не зашкодило, але є різниця між нешкідливою балаканиною і чимось більш зловісним. Ви знаєте свого друга: приблизно через 30 секунд світської бесіди розмова переходить до оновлення статусів усіх мам у вашій мамській групі, а також тонкощів їхнього особистого життя. Звісно, інтригує, що може (або не може) відбуватися в групі, але через деякий час це здається грубим і злим, а також слугує нагадуванням про те, що у вас, ймовірно, є кращі справи, якими ви можете зайнятися у вільний час.

Вам кажуть, що ви надто гостро реагуєте

Привіт, газлайтинг. Якщо коротко нагадати, то газлайтинг — це техніка спілкування, за допомогою якої хтось змушує вас поставити під сумнів власну версію подій. Багато токсичних людей використовують газлайтинг, щоб зберегти певний контроль над оточенням. Припустимо, ви засмутилися через те, що подруга не прийшла на літнє барбекю, яке ви так хотіли влаштувати (після того, як пообіцяла, що прийде). Коли ви кличете її, вона каже, що не розуміє, чому ви так засмучені. Говорити, що "ти робиш з мухи слона" — це токсичність найвищого ґатунку.

Токсичний друг: що робити

Якщо ви помітили токсичну поведінку друга, що важливо чітко донести до нього свої почуття. Дайте йому зрозуміти, що ви відчуваєте через його дії, і що можна зробити по-іншому в майбутньому, щоб розв'язати проблему. Дозвольте йому вільно реагувати на зворотній зв'язок. Якщо, зіткнувшись з вашими сумнівами, він звинувачує вас — дружбу, можливо, не варто продовжувати.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Якщо ви дружите з дитинства, може бути важко прийняти той факт, що іноді дружба вичерпала себе і більше не є здоровою. Якщо ви завжди відчували, що стаєте найгіршою версією себе, коли перебуваєте поруч з певним другом, можливо, варто розірвати стосунки. Хоча може бути неймовірно важко викреслити дорогу людину зі свого життя, в цьому немає нічого ганебного — особливо, якщо вам здається, що ви спробували все.

Раніше ми розповідали про те, як зняти життя з паузи . Наші поради допоможуть визначитися з тим, що робити далі.