Борщу не існує: цікаві факти про найпопулярнішу українську страву

Їжа

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, в якому порядку слід закладати овочі, щоб отримати смачний борщ. А чи знали ви, що не існує жодного чітко визначеного рецепту борщу? Адже варіації приготування дозволяють відмінності у борщах навіть членів однієї родини, що вже казати про єдиний рецепт.

Про це та інше розповіли на “Їжакультура”. Ділимось деякими цікавими фактами про борщ та розвінчуємо міти.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Зокрема, багато хто переконаний, що свою назву страва отримала від рослини борщівника. Та немає жодних підтверджень цьому. Найвірогідніше, що це лише міт сучасності.

Найвірогідніше, що історія успіху борщу починається з ХVІІ століття. Але чіткого рецепту борщу не існує. Тим паче, що борщ еволюціонує і трансформується. Нині вже всі звикли класти до борщу помідори, солодкий перець та картоплю. Але ці компоненти потрапили до страви лише якихось 120-150 років тому.

Особливо цікавий факт потрапляння до борщу томатів. Зараз кулінари додають овочі або томатну пасту, щоб надати борщу характерної кислинки. Раніше цю функцію покладали на буряковий чи хлібний квас.

Та і загалом народна ж практика приготування борщів знала чимало експериментів. Приміром, мешканці Північного Полісся додавали до борщу журавлину.

А ще може здатися незвичним той факт, що борщі часто варили з сушеною чи печеною рибою. Все через традицію тримати піст, коли вживати м’ясні страви не можна.

Борщ - це унікальна страва. Його можна скуштувати як у ресторанах високої кухні, так і практично в кожному сучасному українському домі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Традиційно борщ подають зі сметаною. Ми розповідали, як її особливим чином приготувати, щоб було ще смачніше.