Які літери повинні бути на пляшці найкращої оливкової олії: як обирати дорогий продукт

Їжа

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Як обрати якісну олію. Фото: foodfestival.com.ua

Тонкощі вибору оливкової олії

Будь-який продукт в магазинах представлений великою кількістю видів та виробників. Ми розповідали, як ще в магазині відрізнити якісні консерви. Тепер детально поговоримо про оливкову олію.

Як розібратися в цій безлічі пляшок у магазині, розповіли на informator.ua. Як виявилося, є чимало позначок, в яких треба розібратись.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що означають літери “PDO” чи “PGI”?

Олію зараз виробляють у всьому світі. У кожній країні свої правила тестування та перевірки якості. Вважається, що найкраща олія - та, де її роблять “для себе”. От про це і свідчать маркування: PDO означає “Захищене позначення походження”, а “PGI” - “Захищена географічна вказівка”. Ці маркування використовують у ЄС. 

Позначення класів олій: 

  • “EVOO”, або “Extra Virgin Olive Oil” - олія екстра-класу, що відповідає найвищим смаковим та хімічним критеріям. Цей продукт найчистіший, найменш оброблений та найкорисніший.

  • Virgin Olive Oil - олія, що не така бездоганна, як попередній клас. Вона має легкі дефекти аромату або смаку. Але вона теж натуральна і термічно необроблена.

  • Olive Oil - олія трохи нижчого сорту. Її очищають за вищої температури, що позбавляє її деяких корисних властивостей. Перед фасуванням до неї додають трішки EVOO. Тож зазвичай напис Olive Oil позначає суміш рафінованої олії та невеликої кількості олії найчистішої олії.

  • Refined Olive Oil - це олія, яку рафінували з використанням хімічних засобів та теплової обробки. Вона світліша, не має насиченого смаку та аромату. Зате на ній можна смажити їжу, а на всіх попередніх - не варто.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Тепер ви знаєте, чим відрізняються різні види олій. Також ми розповідали, навіщо кавомани заморожують каву.