Не потемніє і не засохне: як приготувати картопляне пюре, що залишиться смачним надовго

Кулінарні підказки

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, чому гірчить гречка та як виправити її смак. Тепер ділимось секретами приготування картопляного пюре.

Це популярний гарнір, який пасує багатьом стравам. Однак, часом стається, що варена картопля може змінювати колір. Пюре стає темним, сірим або навіть чорніє. Якщо зміна кольору сталася після варіння чи смаження, то їсти її безпечно. Однак варто розуміти, чому це трапляється, щоб уникати таких випадків.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чому картопля темніє після варіння?

Процес пов'язаний з руйнуванням клітковини, яка міститься в картоплі. Під час приготування вивільнюються іони заліза та хлорогенова кислота. Їхнє подальше з’єднання і призводить до утворення темних плям на поверхні картоплі.

Темніє не вся картопля - таке трапляється найчастіше, якщо в ґрунті, де росла картопля, був дисбаланс поживних речовин, і картоплі не вистачало калію.

Існують також вторинні причини потемніння картоплі. Це механічні пошкодження, промерзання та неправильне зберігання.

Щоб уникнути потемніння картоплі, приділіть увагу вибору. Не купуйте мокру або вологу картоплю, бульби, що м’які на дотик. Як тільки почистили коренеплоди, викладайте їх в холодну воду - це уповільнить процес з'єднання хлорогенової кислоти з залізом.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Слідкуйте, щоб вода повністю покривала бульби під час варіння. Також ми розповідали, як швидко зварити буряк для салатів.