Найсмачніший символ української культури та ідентичності: цікаві факти про борщ

Позитив

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Картинка до свята борщу. Фото: Хочу!

Не лише смачна страва, а й маркер національної ідентичності

Щорічно у другу суботу вересня відзначають свято українського борщу. У січні 2022 року Комітет Верховної Ради України з гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити проєкт постанови №6361 про встановлення Дня українського борщу. Борщ внесено до світової нематеріальної спадщини ЮНЕСКО як українську страву.

У цей день по країні проводяться масові заходи, фестивалі та дегустації наваристого борщу, який насолоджує не лише тіло, а й душу. Приготування борщу - це водночас масова і особиста творчість, тому у кожної господині борщ має особливі відмінності.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Картинка до свята борщу. Фото: Хочу!
Картинка до свята борщу. Фото: Хочу!

Цікаві факти про борщ

  • Борщ є безперечним фаворитом серед страв української кухні. За рік кур’єрам замовляють українці 370 тис. тарілок, або 111 тис. літрів борщу

  • Перша згадка про борщ в історичних документах датується кінцем жовтня 1584 року, коли про цю страву написав німецький торговець Мартін Груневег, який побував у Києві.

  • Туристи вважають борщ справжнім приворотним зіллям. Адже в ньому є кістки, трави, коріння... і червоне, як кров!

  • Попри свою історичну простоту, борщ ніколи не був лише селянською дешевою їжею. Станіслав Чернецький, шеф-кухар палацової кухні князя Олександра Любомирського у своїй книзі (1682) описує лимонний борщ і королівський борщ. Збірник рукописних рецептів з двору Радзивилів (приблизно 1686 р.) містить інструкцію приготування борщу із борщівника, затертого з маком або меленим мигдалем.

Картинка до свята борщу. Фото: gazeta.

Які бувають борщі

Більшість людей уявляють борщ, як червону страву з реберцями, капустою, картоплею, буряком, сметаною та пампушками з часником. Проте вони можуть бути галицький прозорий борщ на буряковому квасі з вушками, що начинені грибами і чорносливом; борщ на заквасі з житнього, вівсяного чи пшеничного борошна; південний борщ без буряка, але з помідорами; зелений щавлевий чи кропив'яний борщ; білий борщ на молоці.

Картинка до свята борщу. Фото: Denis Karpenkov/Alamy

Приказки та прислів’я про борщ

  • Люблю, щоб ложка стояла!

  • Вашим борщем - тільки кишки полоскати!

  • Борщ - не їжа, а ліки!

  • Подумаєш про борщ - і душа зігрівається!

  • З'їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки.

  • Борщ та капуста - хата не пуста.

  • Їж борщ з грибами - тримай язик за зубами!

Картинка до свята борщу. Фото: youtube
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Борщ для українців давно вже не просто страва. Недарма про цього складають легенди, вірші, анекдоти та прислів’я. А найкращі рецепти передають з покоління у покоління та завжди знають, що додати до борщу, аби покращити смак.