Працювати з родичами шкодить робочому процесу: чому потрібно уникати цього будь-якими способами

Сімейне життя

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Працювати чи уникати роботи з родичами. Фото: mc.today

Портал HeadHunter оприлюднив статистку, згідно з якою 75% людей на офісній роботі працюють чи працювали з родичами

Практично всі люди у своєму житті зіштовхувалися з необхідністю працювати з родичами на одній роботі з низки різноманітних причин. Мова не іде про сімейний бізнес, зараз розбиратимемо особливості сімейних відносин на робочому місці.

Згідно з статистикою у різний час 3 з 4 людей працювали з родичами на роботі. Чому потрібно уникати цього всіма доступними способами, розповідає в ефірі “Громадського радіо” — фахівець з питань психології праці Юлія Шуваєва.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Які проблеми може викликати робота з родичами?

Будучи дітьми своїх батьків, ми є молодшими для тих, хто організував якийсь бізнес. Тоді, не відокремившись від сім'ї, ми залишаємося в інфантильній позиції. Коли в нас немає чітких психологічних кордонів, завжди з'являється купа несвідомої агресії. Агресія - це один зі способів вибудувати внутрішні кордони по відношенню до інших людей,
- розповідає Юлія Шуваєва

Якщо не створити таку межу у колективі, почнуться скандали та інтриги, які перешкоджатимуть нормальній роботі. До того ж часто беруть на роботу родичів, надаючи їм перевагу над професіоналами своєї справи.

Чи правда, що родича легше просити про допомогу?

Це питання інфантилізму. Людина, яка розв’язує проблеми самостійно швидше і краще розвивається.

Якою є політика компаній в цьому контексті?

Згідно з законом, родичі не можуть працювати в підпорядкуванні одне одного. Може виникати одразу кілька проблем у таких випадках. Наприклад, подружжя, яке працює на одному підприємстві не може розголошувати питання про заробітну плату, але насправді це навряд чи можливо.

Якщо люди співпрацюють згідно з умовами корпоративної культури, то коли людина приводить на роботу родича це сприймається позитивно. Разом з тим, є таке явище як фахівець з причепом. Наприклад, влаштувати до себе власну дитину і ображатися, отримуючи зауваження, якщо вона виконує обов’язки не досить добре і кваліфіковано.

Якщо роман на роботі призвів до шлюбу, чи має звільнитися один з подружжя?

Якщо ніхто ні в кого не є підлеглим, вони можуть працювати разом і далі. Якщо хтось з них підлеглий - люди переводяться з одного підрозділу в інший. Іноді хтось з них шукає інше місце роботи.

Чи варто розпочинати спільну справу з близькими друзями?

Коли між людьми стоїть питання спільних грошей, вони починають ділити щось більше. Якщо вони ще на березі розподіляють обов'язки, а потім не контролюють одне одного, тоді може щось вийде,
- розповідає Юлія Шуваєва
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Найкраще, щоб не зіпсувати стосунки з родичами, намагатися уникати будь-яких питань пов’язаних з фінансами. Адже позичені гроші можуть спричинити сварки, непорозуміння і зруйнувати родинні відносини.