Позичити гроші і не розсваритися: як не дати фінансам зруйнувати стосунки з родичами

Сімейне життя
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

грошове дерево фото
Фото: unsplash.com

Як правильно позичати (чи не позичати) гроші родичам? Ми знайшли відповідь на це питання

Чи позичати гроші родичам? Відповідь на це питання дати можете лише ви, але здорові власні кордони допоможуть прийняти рішення. Як їх розставити? Ми розповімо!

Як позичати гроші родичам і зберегти кордони: поради експертів

Чіткі кордони допоможуть вирішити, коли допомогти і що сказати близьким, які продовжують просити гроші, коли ви не готові їх дати. Визначитися допоможе вправа, яку радять експерти headspace.com . Виконати її можна за чотири кроки.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Подумайте про свої основні цінності

Визначте, коли і чому вам комфортно надати комусь фінансову допомогу, а потім створіть правила, які дозволять вам комфортно позичати гроші. Дозвольте вашим основним цінностям — особистим переконанням, які мають для вас найбільше значення — сформувати ці правила, ставлячи собі запитання:

  • Чи потрібно мені допомогти людям, які цього найбільше потребують, чи хочеться надати невелику допомогу майже кожному, хто попросить?

  • Що робити, якщо причина фінансового прохання суперечить вашим цінностям? Що робити, якщо це нерозумна інвестиція — наприклад, позичити гроші на бізнес, який навряд чи матиме успіх?

  • Як поводитися в ситуаціях, коли одна й та сама людина просить гроші знову і знову? В який момент відмовити?

Заздалегідь визначивши свої правила, вам буде легше сказати "так" чи "ні", коли хтось попросить у вас грошей. Навіть якщо ви боїтеся, що "ні" може засмутити людину, ви можете нагадати собі, що робите цей вибір через свої переконання, а не через почуття провини, страху чи тривоги.

Пам'ятайте, що ви не несете відповідальності за фінансовий вибір інших людей

Деякі фінансові проблеми виникають через обставини, які важко контролювати. Інші пов'язані з прийняттям рішень. Коли близька людина просить грошей, тому що вона погано ними розпоряджалася в минулому, як ви хочете відреагувати? Якщо ви вважаєте, що важливо простягнути руку допомоги, ви можете домовитися про те, як ці гроші будуть витрачені, або допомогти людині, яка просить гроші, здобути фінансову грамотність. Якщо прохання здається вам недоречним, ви можете просто відхилити його.

Незважаючи ні на що, пам'ятайте, що ви не зобов'язані рятувати своїх близьких від поганих рішень. У деяких випадках відмова може допомогти їм навчитися фінансової грамотності. У довгостроковій перспективі це може виявитися набагато ціннішим, ніж готівка.

Переконайтеся, що ви задовольняєте власні фінансові потреби

Навіть якщо допомога іншим — це бажання вашого серця, не жертвуйте власною стабільністю. Немає нічого соромного в тому, щоб визнати, що ваш банківський рахунок недостатньо великий для того, щоб ви могли працювати безоплатно, видавати позики або здійснити дорогу подорож прямо зараз.

Адже якщо ви не задовольняєте власні потреби, в підсумку ви самі можете потребувати допомоги.

Спілкуйтеся чітко, співчутливо і впевнено

Після того, як ви визначили свої фінансові кордони — тобто ваші межі та очікування щодо фінансів — повідомляйте про них, коли близькі люди просять позичити їм гроші. Поясніть, чим ви можете і чим не можете допомогти. Якщо необхідно, поясніть чому, що стоїть за вашим вибором. У багатьох випадках це хороший час, щоб проявити співчуття.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, чи мають бабусі допомогати з онуками своїм дітям. І навели аргументи як за, так і проти таких правил в родині.