Чи все ви знаєте про "Оскар"? Цікаві речі про дивовижну статуетку

Афіша
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Зображення багатьох Оскарів в ряд
Фото: Getty Images

Цікаві факти про "Оскар" про які ви навіть не здогадувалися

Кожного року ми з нетерпінням очікуємо вручення відомої статуетки "Оскар". Щасливі володарі  цієї знаменитої речі зі сльозами на очах цілують і міцно притискають її до себе, адже вона символізує визнання їхніх професійних досягнень.

Найпрестижніша кінонагорода відома всьому світові, тому про "Оскар" мріють усі люди, пов'язані з кіно. Про цікаві факти пов'язані з відомою статуеткою, розповідає jetsetter.ua.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Дуже дешева вартість

Собівартість статуетки 400 доларів, а ціна може доходити до 1,36 мільйона, проте навряд вийде продати її за такі кошти. Перед врученням Академія зобов'язує підписати переможцю договір, який передбачає перед перепродажем на ринку запропонувати статуетку Академії за ціною $1.

Назва

На початку назва була  The Academy Award of Merit. Поява сучасного варіанту має кілька версій. Одна версія розповідає, що першою слово назвала  акторка Бетт Девіс, тому що статуетка своєю схожістю нагадала її чоловіка Хармона Оскара Нельсона.Згідно з іншою - назви вважається Маргарет Геррік, виконавча секретарка Академії: їй статуетка здалася дуже схожою на дядю з ім'ям Оскар.

Дизайн

Якщо придивитися, то помітно, що "Оскар" тримає меч. В оригінальному дизайні статуетки зображений лицар, який стоїть на котушці плівки, втілюючи "хрестоносця" кіноіндустрії. 

На виготовлення "Оскара" потрібно 10 днів

 З 1982 до 2016 року статуетки виготовляла чиказька фабрика R.S. Owens & Company. До цього вони вироблялися у Батавії (штат Іллінойс), а нині виробництво розташоване поблизу Нью-Йорка.

Були викрадені у 2000 році

Пізніше їх знайшли у смітнику, тому з того часу Академія робить додатковий комплект, який надійно ховає у сховищі.

Зовсім не золотий

Раніше їх виготовляли з бронзи та покривали золотом. Потім змінили технологію та почали виготовляти з сплаву олова, сурми і міді, а покривати тонким шаром чистого 24-каратного золота. Під час Другої світової війни статуетки були з пофарбованого гіпсу, а після завершення переможці отримували заміну з металу та позолоти.

Перший поцілунок "Оскар" отримав від Одрі Гепберн 

 У 1954-му за роль у "Римських канікулах" актриса першою подарувала поцілунок статуетці. Потім це робили майже усі переможці.

Раніше вручали і "Міні-Оскар"

Вручення було впроваджено Academy Juvenile Award, щоб відзначити талановиту акторську молодь. Цю премію видавали не кожного року, адже претенденти були не завжди, тому виготовлення мініатюр припинилося у 1962 році.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Перша церемонія вручення відомої нагороди відбулася у 1929 році. З того часу "Оскар" видавався понад 3 тис. разів. Раніше ми писали про коментарі популярного американського кіноексперта Дейва Каргера, щодо результатів вручення премії, які він вважає несправедливими.