Дивимось в кіно у листопаді: передісторія “Голодних ігор”, епічний історичний байопік про Наполеона та інші круті фільми

У листопаді в кінотеатрах побачимо Катрін Денев, яка зіграла першу леді Франції, постежимо за тим, як люди перетворюються на тварин та оцінимо яскравий український трилер про взаємини лікаря і пацієнтки. Але про все - по черзі.

"Між нами"

Дивимось в кіно у листопаді: передісторія “Голодних ігор”, епічний історичний байопік про Наполеона та інші круті фільми - фото №1

Трилер “Між нами” режисера-дебютантки Соломії Томащук обіцяє бути однією з найцікавіших українських стрічок цієї осені. І однією з найзлободенніших - якщо, звичайно, забути про війну. Серед своїх улюблених режисерів Томащук називає великих Хічкока та Кубрика – глядач має оцінити, наскільки сильно вплинули ці майстри на роботу дебютантки.

Спочатку нам пропонують поспостерігати за досить розпусним життям дівчини Саші (Анастасія Пустовіт), яка живе безладним статевим життям. До того ж, Саша не гидує наркотиками – виходить дещо плакатний, класичний образ “поганої дівчинки”. Тим не менш, у Саші є ще й люблячий чоловік (Дмитро Сова), який все це терпить. Звичайно, всім поганим дівчаткам рано чи пізно доводиться робити аборт – і лікар Аня (Ірма Вітовська) стає для Саші найближчою людиною. Але чи все так просто та нормально у цих відносинах?

"Королівство тварин"

Дивимось в кіно у листопаді: передісторія “Голодних ігор”, епічний історичний байопік про Наполеона та інші круті фільми - фото №2

Якщо ви, виходячи з назви, розраховуєте побачити барвистий фільм про фауну, рогатих і пернатих, що живуть на волі, то вам не на цей сеанс. "Королівство тварин" - чергова апокаліптична картина, але режисер Том Кайє все-таки не став слідувати шаблонам, що давно устояли в цьому жанрі.

Адже що ми бачимо на екрані? Як правило, в результаті якоїсь гидоти, що відбулася, знищується все живе. Іноді живими залишаються окремі купки людей, які потім ворогують між собою. В окремих випадках виживають дикі тварини, у крайньому випадку залишаються таргани. Але щоб у результаті загадкової хвороби всі люди перетворювалися на тварин – це щось нове. Звичайно, це не милі діснеївські тварини, які вміють говорити – ні, все страшно та жорстоко. Одного разу хвороба дісталася і до французької родини – і батькові Франсуа (Ромен Дюріс, який нещодавно чудово зіграв Ейфеля в однойменній драмі) разом із сином-підлітком, треба щось вирішувати – адже мати вже вражена вірусом…

"Звук свободи"

Дивимось в кіно у листопаді: передісторія “Голодних ігор”, епічний історичний байопік про Наполеона та інші круті фільми - фото №3

Кримінальний трилер режисера Алехандро Монтеверде не зможе гарантувати найлегший і найприємніший вечір у кіно – але й пересічним трилером його теж не назвеш. У Штатах картина вже вийшла в прокат - ще влітку, і вже встигла зарекомендувати себе як один із найуспішніших фільмів, знятих "незалежною" студією. Так що, не чекайте від “Звуків свободи” звичних голлівудських кліше – у будь-якому випадку їх відсутність є однією з переваг фільму.

Отже, одне із містечок Гондурасу. У двері до батька, який виховує двох маленьких дітей, стукає колишня місцева королева краси Жизель. Вона вмовляє довірливого Роберто дозволити їй стати для його Мігеля та Росіо провідницею у дитячому модельному бізнесі. Той погоджується і відвозить дітей на нібито фотосесію. Неважко здогадатися, що коли Роберто повертається за дітьми, на місці  їх не виявляється…

У той же час у Каліфорнії спеціальний агент Тім Баллард (Джеймс Кевізел) пригнічений тим, що незважаючи на арешти безлічі педофілів, жодна дитина поки не була врятована із сексуального рабства. Час діяти. Зйомки фільму почалися ще 2018-го в Колумбії – нарешті фільм дістався екранів.

"Голодні ігри: Балада про співочих пташок і змій"

Дивимось в кіно у листопаді: передісторія “Голодних ігор”, епічний історичний байопік про Наполеона та інші круті фільми - фото №4

Як водиться, будь-яка успішна і шанована франшиза не може обійтися без приквела - передісторії до основних подій, яка, насправді, може виявитися ще більш захоплюючою. Так трапилося і з “Голодними іграми”, ну а приквел зняла людина, відповідальна за останні три частини, тобто Френсіс Лоуренс (нагадаємо, що це ще й той самий режисер, який зняв фільми “Я – легенда” та “Костянтин: Король темряви ”).

Отже, дія у картині відбувається рівно за 64 роки до подій першого фільму "Голодних ігор". Нарешті вдячний глядач зрозуміє, як саме Коріолан Сноу (Том Блайт) дійшов до того, щоб стати лідером-тираном Панема. Багато проясниться і в його відносинах з Люсі Грей Берд (Рейчел Зеглер). Цей самий Панем розділений на 12 бідних округів – щороку тут проводяться Голодні ігри, юнаки та дівчата з жебрацьких районів змушені змагатися між собою не на життя, а на смерть… Літературною основою фільму знову став твір Сьюзен Коллінз.

"Наполеон"

Дивимось в кіно у листопаді: передісторія “Голодних ігор”, епічний історичний байопік про Наполеона та інші круті фільми - фото №5

Звичайно, у випадку з довгоочікуваним "Наполеоном" чудового Рідлі Скотта ці самі очікування можуть бути дуже завищеними - особливо якщо врахувати нещодавні прекрасні фільми майстра, що вийшли в один рік, а саме "Остання дуель" та "Дом Гуччі”. Більше того, інтерес до того, як же геніальний Хоакін Фенікс впорається з роллю Наполеона Бонапарта, навіть гарячіший, ніж наприкінці минулого десятиліття, коли стало відомо про те, що Фенікс зіграє Джокера. Так, Скотт і Фенікс вже працювали разом понад двадцять років тому, над усім відомим “Гладіатором”, чи виникне між ними необхідна “хімія” і цього разу?

До речі, Хоакін Фенікс – не лише виконавець головної ролі, а ще й один із продюсерів картини. Тому він, певно, матиме достатньо свободи для реалізації найскладнішого образу Наполеона. З іншого боку, Скотт мав намір особливу увагу приділити стосункам Бонапарта з коханою Жозефіною (Ванесса Кірбі) – адже саме для того, щоб завоювати її серце, Наполеон завойовував країни та підкорював народи. Так, Бонапарт ризикує перетворитися на екрані на маніакального героя-коханця, але в будь-якому випадку це найгучніша прем'єра місяця.

"Дочка болотного короля"

Дивимось в кіно у листопаді: передісторія “Голодних ігор”, епічний історичний байопік про Наполеона та інші круті фільми - фото №6

Режисер Ніл Бергер знімає в різних жанрах, максимально далеких один від одного - досить згадати його костюмованого "Ілюзіоніста" з Едвардом Нортоном або науково-фантастичні "Області темряви" з Бредлі Купером. Цього разу Бергер теж пробує щось нове для себе - судячи з усього нас, глядачів, теж чекає на кінематографічний досвід, який нарешті може похвалитися новизною.

Отже, за сюжетом, якийсь маніяк і за сумісництвом великий любитель дикої природи, Джейкоб Холбрук (Бен Мендельсон) викрадає дівчину, що сподобалася йому, і, як у страшній казці, забирає її в лісову хащу. Через деякий час у них народжується дочка Хелена (у зрілому віці її грає Дейзі Рідлі). Джейкоб продовжує утримувати доньку, як і її матір, у лісовому ув'язненні, але при цьому вчить Хелену всьому, що знає сам – а саме навичкам виживання в екстремальних умовах. Зрештою Джейкоба заарештовують і надовго саджають у в'язницю, Хелена, що виросла, обзаводиться власною родиною. Але якось вона дізнається, що батько втік з-за ґрат... До останнього моменту в ролі Хелени мала зніматися шведська актриса Алісія Вікандер, дружина Майкла Фассбендера.

"Перша леді"

Дивимось в кіно у листопаді: передісторія “Голодних ігор”, епічний історичний байопік про Наполеона та інші круті фільми - фото №7

Загальновідомий факт, що французьке кіно – особлива річ. І вже вкрай особливими є французькі мелодрами і французькі комедії – жанри, які у руках французьких кіношників раптом починає об'єднувати така річ, як чуттєвість.

Дивно, але про вдову 22-го президента Франції Жака Ширака, Бернадетт Ширак, її співвітчизники вирішили зняти саме комедію – що ж, це їхнє право. Але режисер-дебютантка Ліа Доменаш, мабуть, твердо знала, що вона робить - якщо їй вдалося отримати на головну роль у фільмі не кого-небудь, а саму Катрін Денев, справжнє французьке культурне надбання. Фільм оповідає про перші дні мадам Ширак на посаді першої леді – загалом про час, коли жінці доводилося самостверджуватись і доводити, що вона зовсім не вічна друга скрипка за спиною у чоловіка. Це аж ніяк не якась зла сатира - судячи з усього, картина змусить ностальгувати за сімдесятими, золотим часом французьких комедій.

А раніше ми ділилися неймовірними кадрами, як абсолютно оголена Дженніфер Лоуренс побилася з грабіжниками на пляжі! Звісно ж, події відбувалися у новому фільмі за її участі. І в ньому, як ви могли зрозуміти, точно є на що подивитися!