Спекотний лютий: довгоочікуване продовження "Дюни" та вихід каннського фаворита від культового Віма Вендерса

Кіно та серіали
Олександр Панченко

Олександр Панченко

Кінооглядач

В останній місяць зими, серед іншого, побачимо довгоочікуване продовження "Дюни", зірку "Венздей" Дженну Ортегу, яка блисне літературним талантом, біографічний фільм про легендарного "батька реггі" Боба Марлі, а також блискучий дует Наталі Портман та Джуліанни Мур.

Деталі, як завжди, розповість HOCHU.ua!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

"Аргайл"

Спекотний лютий: довгоочікуване продовження "Дюни" та вихід каннського фаворита від культового Віма Вендерса - фото №1

Британський режисер Меттью Вон – та сама людина, яка колись як продюсер відповідала за класику Гая Річі “Карти, гроші, два стволи”. Потім він знімав і власні кінохіти, на кшталт “Піпець” та “Люди Ікс”. Тепер же, мабуть, Вон перевершив самого себе і на нас чекає щось зовсім екстраординарне.

Отже, що ми маємо? Є письменниця Еллі Конвей (Брайс Даллас Говард), яка успішно створює шпигунські романи. Еллі, як і більшість письменниць - справжня домосідка, але оскільки вона пише книги про шпигунів, то її прихильність до будинку вже починає поєднуватися з параноєю.

Одного разу їй разом із улюбленим котом Альфі все-таки доводиться залишити письменницьке гніздо і вдатися до такої немилої її серцю подорожі поїздом. Там її дійсно намагаються викрасти – просто тому, що те, що описано в книгах Конвей, надто вже схоже на те, що відбувається у світі насправді. Письменницю рятує справжній шпигун Ейден (Сем Рокуелл) – і тут починається найцікавіше.

Стрічка з бюджетом у 200 мільйонів доларів знімалася у Лондоні, Європі та Штатах. Одну з ролей зіграла одна з найпомітніших поп-зірок сучасності Дуа Ліпа – вона ж заспівала заголовну пісню.

"Ідеальні дні"

Спекотний лютий: довгоочікуване продовження "Дюни" та вихід каннського фаворита від культового Віма Вендерса - фото №2

Про живого класика, німецького режисера Віма Вендерса, який свого часу зняв і чудові “Париж, Техас”, і “Готель “Мільйон доларів”, і “Небо над Берліном”, і багато чого іншого, знову заговорили. Так, він переживав досить тривалий період забуття – але тепер із цим покінчено. Виною тому новий фільм Вендерса "Ідеальні дні", прем'єра якого відбулася на Каннському фестивалі.

Назва картини - це і пісня легендарного Лу Ріда "Perfect Day" ("Ідеальний день"), і просто характеристика щоденного існування мешканця Токіо на ім'я Хіраяма. Чим же такі прекрасні дні Хіраями і чим таким він займається – може, взагалі нічим? О ні. Хіраяма має заняття. Він – прибиральник токійських туалетів. Хіраяма виконує свою роботу на совість, і він - приклад абсолютно задоволеної життям людини.

Справді, рідко коли в сучасному кіно побачиш по-справжньому щасливого героя – а герой Кодзі Язусі саме такий. Він встає рано вранці, виходить за двері, милується небом, сідає в автомобіль, дістає одлскульну аудіокасету, слухає улюблену музику... І так щодня. Ну, майже.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

"Травень грудень"

Спекотний лютий: довгоочікуване продовження "Дюни" та вихід каннського фаворита від культового Віма Вендерса - фото №3

Один з найбільш самобутніх режисерів Америки Тодд Хейнс (“Оксамитова золота жила”, “Мене там немає”) ніколи не шукав легких шляхів, якщо вже йшлося про любовні стосунки – досить згадати драму “Керол”. Той фільм вимотував глядачів не менше ніж акторів – але не можна було сперечатися з тим, наскільки винятковим вийшов результат. Що ж, у драмі  “Травень грудень" Хейнс пішов ще далі. І це – найпровокаційніший фільм не лише прокатного лютого, а й, ймовірно, всього року.

Отже, колись героїню чудової Джуліанни Мур Грейсі, якій було вже за тридцять, “застукали” за сексом із 13-річним підлітком, Джо. Усе відбувалось в магазині Грейсі, де Джо підробляв. Жінку відправили до в'язниці, де вона народила від Джо. Вийшовши на волю, Грейсі возз'єдналася з Джо, вони одружилися та народили ще дітей. Про таку захоплюючу історію вирішено було зняти фільм – і роль Грейсі має грати акторка на ім'я Елізабет (Наталі Портман).

Звичайно ж, Елізабет приїжджає до Грейсі, щоб ближче познайомитися з нею, як це часто трапляється в кінобізнесі. І тут історія продовжується на такому ж рівні, як колись – і спостерігати за цим більш ніж цікаво. Шанувальники Джуліанни Мур і Наталі Портман, напевно, вважатимуть ці ролі одними з найкращих у кар'єрі обох акторок.

"Фаворитка Міллера"

Спекотний лютий: довгоочікуване продовження "Дюни" та вихід каннського фаворита від культового Віма Вендерса - фото №4

Звичайно, про те, що Дженна Ортега – і справді непересічна акторка, було ясно ще до виходу “Венздей”, досить згадати підліткову драму 2021-го “Наслідки”. І ось – ще одна сходинка вгору для Ортеги, ще одна висококласна драма, але тепер дещо іншої якості.

Отже, 21-річна Дженна грає 18-річну студентку Каїро Світ, яка явно володіє не лише літературними здібностями, а й харизмою. Та й взагалі вона вміє підбирати слова не лише на папері, а й у житті. Її викладач, професор Джонатан Міллер (Мартін Фрімен у ролі максимально далекої що від Більбо Беггінса, що від доктора Ватсона), звичайно ж, помічає письменницькі вміння дівчини, ну а потім йому доведеться помітити і ще дещо.

У картині, до речі, чудові діалоги. Ось як, наприклад, друзі професора обговорюють з ним Каїро: “Вона гарна? – Вона талановита. – Чорт, ще гірше!”. Цей фільм точно не варто пропускати.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

"Боб Марлі: Одна любов"

Спекотний лютий: довгоочікуване продовження "Дюни" та вихід каннського фаворита від культового Віма Вендерса - фото №5

Останніми роками на екрани вийшло достатньо байопиків про музикантів – що ж, дійшла черга ще однієї справжньої легенди, цього разу це Боб Марлі. Марлі, батько музики реггей і справді заслуговує на біографічний фільм про себе – адже його життя було таким же захоплюючим, як і його музика.

Боба грає британець Кінгслі Бен-Адір. Щодо попадання в образ, то з гордим сином Ямайки Марлі Бен-Адіра пов'язує не тільки наявність дредів. Вірну дружину музиканта Риту теж грає британська актриса Лашана Лінч – їй теж довелося попрацювати, оскільки Рита Марлі грала важливу роль у житті Боба, ділячи з ним не лише подружнє ложе, а й сцену.

Перші успіхи групи Марлі The Wailers на Ямайці, рух у бік планетарної популярності під керівництвом продюсера Кріса Блеквелла, замах на Боба в середині сімдесятих – все це ми побачимо у стрічці. Наскільки ж вона сподобається багатомільйонній армії шанувальників і послідовників короля реггей по всьому світу – ми дізнаємося зовсім скоро.

"Смак пристрасті"

Спекотний лютий: довгоочікуване продовження "Дюни" та вихід каннського фаворита від культового Віма Вендерса - фото №6

Що може бути чудовіше за прекрасну кухню? Тільки чудове кіно про дивовижну кухню! "Смак пристрасті" - саме такий фільм, і присвячений він, звичайно ж, французькій кухні - і французьким високим почуттям. Зняв його французький режисер в'єтнамського походження Чан Ань Гунг – тим самим позбавивши картину надмірностей справжньої “французькості”, але це пішло кіношному вареву на користь.

Отже, Франція, кінець позаминулого століття. Знаменита шеф Ежені (Жюльєтт Бінош в одній з найзворушливіших ролей останніх років) працює в ресторані у знаменитого гурмана та ресторатора Додена (Бенуа Мажимель). Вони довгий час проводять разом на кухні, їх поєднує пристрасть до кулінарії – скоро між ними виникають інші почуття.

Але волелюбна Ежені поки не збирається говорити “так” Додену – і той нарешті вирішує самостійно приготувати щось шедевральне для коханої… Воістину, нічого красивішого з погляду почуттів та кухні (а таких фільмів не так багато) ви цього року не побачите.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

"Дюна: частина друга"

Спекотний лютий: довгоочікуване продовження "Дюни" та вихід каннського фаворита від культового Віма Вендерса - фото №7

Нещодавно Тімоті Шаламе веселив нас у милому різдвяному фільмі "Вонка" - і ось він уже повертається в другій частині "Дюни", епічної фантастичної картини Дені Вільнева. Сам Вільнєв відпочатку говорив, що не збирається одним махом екранізувати весь роман Френка Герберта цілком – тому цього разу ми маємо справу з подіями, описаними в другій половині книги далекого 1965-го року.

Отже, Пол Атрейдес (Шаламе) мститиметься за свою родину, за занепалий Дім Атрейдес, намагатиметься запобігти жахливому майбутньому, яке може бути приготовлене багатьом планетам… Але знаєте, що найприємніше в другій частині? Те, що набагато більше уваги буде приділено відносинам Пола та Чані (Зендея), дівчата з племені фременів. Та що там говорити, якщо багато сцен за участю закоханих знімалися виключно на сході або на заході сонця – ну чи не зворушливо? А ще ми побачимо нових героїв і, відповідно, нових зірок на екрані. Наприклад, Остіна Батлера, Леу Сейду та старого доброго Крістофера Уокена.

Раніше ми розповідали, що український фільм "20 днів у Маріуполі" номіновано на Оскар 2024. А ще - ділилися повним списком номінантів, серед яких багато нашумілих фільмів!