В Україні створили анімовану копію викраденої картини "Козаки в степу": героями стали бійці ЗСУ (ВІДЕО)

Новини культури
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

“Козаки в степу” Сергія Васильківського - картина, викрадена російськими солдатами в Україні
Оригінальна картина “Козаки в степу” українського художника Сергія Васильківського. Фото: організатори

Її вихід приурочили до Дня захисників і захисниць України, який щорічно відзначається 1 жовтня

В рамках проєкту “Викрадене мистецтво…”, який присвячений картинам, які були викрадені росіянами під час окупації, до 1 жовтня в Україні створили анімовану копію картини з бійцями Романом “Добряк” Колесником (ССО Азов Київ, теперішня 3-тя ОШБ) та Станіславом “Рефа” Зорієм (ССО ЗСУ).

Українські бійці Роман “Добряк” Колесник та  Станіслав “Рефа” Зорій стали героями анімованої копії картини “Козаки в степу”
Бійці Роман “Добряк” Колесник та Станіслав “Рефа” Зорій. Фото: організатори

Проєкт реалізовується  фольклористкою Яриною Сізик і режисеркою анімації Марією Озірною (Духовне Личко) на підтримку Херсонського художнього музею. 

Головна мета – спроба відтворити втрачену культурну спадщину. Під час окупації  з Херсонського  художнього музею ім. Олексія  Шовкуненка було викрадено понад 10 тис. творів мистецтва ❗️

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

1 жовтня, у День захисників і захисниць України та свята Покрови Пресвятої Богородиці, команда відтворила картину “Козаки в степу” українського художника Сергія Васильківського (1854-1917). До анімованого відео додали також українську народну пісню “Ой там за морями…” у виконанні молодіжного фольклорного гурту “Щука-Риба”. 

Ми обрали саме цю картину, щоб передати, як козаки захищали й боролися за незалежність в минулому, так й у наші часи – всі захисники та захисниці виборюють кордони сучасної України. Й тому героями анімованої картини стали боєць “Рефа , мій близький друг, і його товариш “Добряк”, які постали в образах сучасних козаків,  
– розповідає режисерка анімації Марія Озірна.

Свято Покрови має особливе значення в українській традиції. У козацькі часи Покрова Пресвятої Богородиці була одним із головних свят. Козаки шанували Богородицю як свою покровительку й оберігали її ікони в Січових церквах. Вони вважали, що вона захищає їх у бою і молилися до неї перед важливими битвами. Саме на Покрову традиційно обирали нових кошових отаманів, що підкреслює значущість цього дня в житті козацтва. 

Сьогодні Покрова зберігає своє значення і для сучасних захисників. Для усіх тих хто захищав і захищає Україну, це не просто день, а нагадування про те, що захист Батьківщини – це обов’язок, який українці виконують століттями, незалежно від епохи чи обставин. Цей проєкт відображає шлях – від минулого до сьогодення,
– коментує фольклористка, учасниця гурту “ЩукаРиба” Ярина Сізик. 
Вкрадену картину українського художника Сергія Васильківського “Козаки в степу” анімували: героями стали військові Роман “Добряк” Колесник та  Станіслав “Рефа” Зорій
Анімована копія картини “Козаки в степу” українського художника Сергія Васильківського. Фото: організатори

Проєкт  “Викрадене мистецтво…” вже реалізували дві попередні свої роботи з анімації викрадених картин, щоб привернути увагу до інституції, яка потребує підтримки після розграбування російськими окупантами.

Перша –  “Портрет дівчини у вишиваній сукні” від художника Михайла Брянського (1830-1908), сучасною героїнею якої стала Даша Астафʼєва.

Й друга –  “Щедрість” від Миколи Писанка (1910-1996), героєм якої став Євген Клопотенком.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, нещодавно у Києві відкрили мурал "Мудрий панує над зірками". Розповідаємо, що значить кожен із зображених на стіні елементів і чому для нового стінопису обрали саме цей вислів.