Маска для волосся – що це та як правильно її використовувати?

Догляд за волоссям
Тетяна Мальцева

Тетяна Мальцева

Фріланс-редакторка

Маска для волосся - як користуватися, як наносити і чим корисна
Маска для волосся. Фото: pexels.com

Маска для волосся не принесе ніякої користі, якщо її використовувати неправильно. Спеціальний догляд потребує спеціальних лайфхаків.

Що таке маска для волосся? Чим вона відрізняється від інших доглядових засобів? Як її правильно використовувати, щоб вона принесла максимум користі? Розповідаємо все, що вам потрібно про це знати!

Маска для волосся – продукт для спеціального догляду за локонами, для їх глибокого зволоження та відновлення, для лікування та усунення проблем. Маска відрізняється від кондиціонера сильнішим ефектом від застосування, щільною текстурою та особливостями використання. Разом з hair.com.ua розповімо про цей корисний для наших локонів засіб докладніше.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Що таке маска для волосся?

Кондиціонером ми звикли користуватися після кожного миття голови. Він легший і рідкіший, менш жирний, призначений для розгладження волосся, полегшення розчісування та надання блиску. Можна сказати, що це засіб для повсякденного догляду.

У маски дещо інша мета. Це засіб для більш глибокого догляду та відновлення волосся, для усунення наявних проблем та лікування. За своєю текстурою маска набагато густіша і насиченіша, а концентрація корисних речовин у складі набагато більша.

Як правило, до складу маски входять натуральні екстракти, корисні рослинні олії, вітаміни, протеїни та інші поживні речовини. Професійні продукти можуть містити якісь особливі інгредієнти, які надають потужну SOS-дію.

Маску потрібно використовувати рідше, ніж кондиціонер, не при кожному митті голови. А також наносити її по-іншому та тримати довше, ніж кондиціонер. Втім, у кожної маски своє призначення та особливості застосування.

Якими бувають маски?

Маска для волосся - навіщо вона, які є, як користуватися правильно
Маски для волосся: які вони бувають? Фото: freepik.com

Обирати маску потрібно відповідно до типу вашого волосся і тієї проблеми, яку ви хочете усунути. Тому на б'юті-ринку є багато різновидів масок.

  1. Зволожуючі. Необхідні для сухого, тьмяного і виснаженого волосся, якому не вистачає вологи. У складі зазвичай присутні натуральні олії, гіалуронова кислота, гліцерин. Вони допомагають утримувати вологу всередині волосся і роблять його більш м'яким, еластичним і блискучим.

  2. Живильні. Необхідні для тонкого або посіченого волосся, позбавленого об'єму. У складі є набір вітамінів, мінералів та обов'язково протеїни. Вони допомагають наситити локони корисними речовинами від коренів до кінчиків, прибрати прояви посіченості і навіть ущільнити структуру самого волосся.

  3. Відновлюючі. Необхідні для волосся, пошкодженого агресивним фарбуванням, хімічною завивкою або іншими факторами. У складі є інтенсивні інгредієнти: колаген, еластин, кератин, вітаміни А і Е, антиоксиданти. Вони допомагають усунути негативні прояви зовнішніх впливів на волосся та відновити його.

  4. Для фарбованого волосся. Необхідні для тих, хто постійно фарбує волосся стійкими фарбами. За складом схожі на зволожуючі та живильні маски. Але вони також допомагають закріпити та зберегти колір волосся, щоб фарба не так сильно змивалася між фарбуваннями. Деякі прибирають жовтизну (наприклад, для блонда) або тонують локони.

  5. Зміцнюючі. Потрібні для тих, у кого спостерігається випадіння волосся та ламкість. Такі маски можна наносити та втирати в шкіру голови – вони діють безпосередньо на корені волосся та фолікули. Містять біотин, пантенол, рослинні екстракти. При регулярному застосуванні стимулюють появу нових цибулин.

Є ще деякі види масок для волосся, більш специфічні. Наприклад, для лікування лупи, себореї, усунення зайвої жирності волосся та шкіри голови. Але зазвичай це або аптечні, або професійні засоби. По їх призначенню та застосуванню краще порадитися з фахівцем.

Як правильно використовувати маску для волосся?

Алгоритм застосування маски для волосся простий, це легко зробити в домашніх умовах:

  • вимийте волосся шампунем і підсушіть його рушником;

  • якщо маску потрібно наносити на сухе волосся, висушіть його;

  • нанесіть маску, ретельно розподіливши її по всій довжині (для цього можна використовувати гребінь);

  • залиште маску на волоссі на деякий час;

  • ретельно змийте засіб теплою водою;

  • висушіть і укладіть волосся.

Поради експертів

Ось кілька порад професіоналів, які відповіли на найпоширеніші запитання.

  • Чи можна наносити маску на коріння? Якщо це щільний за текстурою і досить жирний засіб, наносьте його як кондиціонер – відступаючи 4-5 см від коріння. Особливу увагу приділіть кінчикам волосся.

  • Скільки тримати маску на волоссі? Час витримки вказаний в інструкції на упаковці. Деяким маскам для необхідної дії потрібно лише 10-15 хвилин, а деяким – від 30 хвилин і більше.

  • Як часто використовувати маску? Якщо на упаковці немає рекомендацій щодо частоти застосування маски, експерти радять використовувати її при кожному третьому митті. Частіше не потрібно.

  • Як довго використовувати маску? Не варто використовувати маски постійно. Деякі мають накопичувальний ефект, і згодом їхня дія буде не такою вираженою. Використайте упаковку до кінця, а потім зробіть перерву хоча б на місяць.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ці прості поради допоможуть вам обрати маску та користуватися нею правильно. Тільки тоді можна досягти необхідного результату та зробити локони здоровими і красивими!