Маски та кондиціонери: у чому різниця та як правильно їх наносити на волосся?

Догляд за волоссям
Тетяна Мальцева

Тетяна Мальцева

Фріланс-редакторка

Для чого використовують кондиціонер та маску для волосся і в чому різниця
Як користуватися маскою та кондиціонером для волосся. Фото: pexels.com

Між маскою та кондиціонером не потрібно робити вибір. Ось чому ці обидва засоби потрібні нашому волоссю 👇

Що краще – маска чи кондиціонер? А може, вони однакові? Але тоді чому називаються по-різному, та й упаковка, і текстура самого продукту різна…

Ми вирішили розібратися разом із lamour.ua, у чому різниця між маскою і кондиціонером, як їх правильно обирати і як ними користуватися. Усі деталі — вже у цій статті!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Навіщо потрібен кондиціонер?

Як користуватися кондиціонером для волосся та навіщо він
Кондиціонер для волосся: навіщо його застосовувати? Фото: freepik.com

Кондиціонером ми користуємося при кожному митті голови. Комусь він не потрібен зовсім, але таких меншість. А у тих, у кого пофарбоване волосся, сухе, ламке, тьмяне, кучеряве або посічене, кондиціонер необхідно застосовувати після миття шампунем щоразу.

Кондиціонер «запечатує» кутикулу волосся, пригладжує всі посічені кінчики і «склеює» їх докупи. Тим самим досягається гладкість локонів, блиск і легкість розчісування та укладання. При цьому кондиціонер легко змивається і не обтяжує волосся.

По суті всі кондиціонери працюють однаково. Але вони можуть поділятися на зволожуючі, поживні, відновлювальні, такі, що захищають колір після фарбування або розпрямляють кучері і т.п. Також вони діляться за типом волосся.

Як підібрати кондиціонер?

Добре, якщо кондиціонер (як і весь догляд за волоссям) підбере ваш майстер. Але це можна зробити і самостійно:

  • визначте тип свого волосся: нормальне, сухе або жирне, пофарбоване, ламке або посічене, пряме або кучеряве, тонке або щільне, гладке або пористе, і т.д.;

  • оберіть той результат, якого чекаєте після застосування кондиціонера: зволоження, глибоке живлення, надання гладкості та блиску, випрямлення кучерявих локонів, відновлення тощо.

Ось, у принципі, і все, на що слід звернути увагу. Добре було б вивчити ще й склад. Практично у всіх кондиціонерах категорії мас-маркета є силікон – саме він надає гладкості та блиску. Професійна косметика або органічна (повністю натуральна) обійдеться дорожче, але й склад там буде якіснішим.

Як використовувати кондиціонер?

Кондиціонер дасть саме той ефект, на який ви очікуєте, тільки якщо його правильно використовувати. Ось покрокова інструкція грамотного застосування.

  1. Вимийте волосся з шампунем, добре прополощіть водою і злегка відіжміть.

  2. Нанесіть невелику кількість кондиціонера (залежить від довжини локонів) на волосся.

  3. Не наносьте засіб від самих коренів, щоб волосся не жирніло, відступіть приблизно 3-4 см.

  4. На кінчики можна нанести більше кондиціонера, особливо якщо вони ослаблені та посічені.

  5. Витримайте засіб на волоссі щонайменше 3-5 хвилин (або як вказано на упаковці).

  6. Ретельно промийте волосся водою, щоб змити всі залишки засобу.

Є й кондиціонери, що не змиваються. Їх потрібно нанести і розподілити на вологому волоссі, дати ввібратися мінімум 5-7 хвилин. Далі можна приступати до сушіння та укладання звичним вам способом.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Навіщо потрібні маски?

Маска для волосся: як користуватися, для чого вона
Маска для волосся: навіщо вона використовується? Фото: freepik.com

Маска для волосся відрізняється від кондиціонера щільнішою текстурою і глибшим впливом на локони. І витримувати її на волоссі потрібно довше. Тому експерти рекомендують користуватися маскою не при кожному митті, а 2-3 рази на тиждень.

Маски бувають лікувальні, від випадіння волосся, від сухості (або жирності), від лупи, від посічених кінчиків, ламкості, тьмяності тощо. Є маски спеціально для укладання, наприклад, для випрямлення кучерявих локонів, або маски, які тонують волосся кольором.

Обирати маски можна приблизно так само, як і кондиціонер: визначитися з типом волосся та вибрати потрібний ефект. Спирайтеся саме на результат, який бажаєте отримати, тоді вам вдасться підібрати ідеальну маску.

Як використовувати маску?

Алгоритм нанесення той самий, що і з кондиціонером. Але тут можуть бути деякі відмінності, адже це різні засоби.

  1. Вимийте волосся з шампунем, добре прополощіть водою і злегка відіжміть.

  2. Нанесіть необхідну кількість маски (залежить від довжини локонів, але її потрібно більше, ніж кондиціонера).

  3. Якщо маска призначена для лікування випадіння волосся, її сміливо можна наносити на коріння волосся та шкіру голови.

  4. Із щільними та жирними поживними масками краще вчинити, як і з кондиціонером – нанести на волосся, відступаючи 2-3 см від коренів.

  5. Витримайте засіб на волоссі вказаний на упаковці час – зазвичай це мінімум 7-10 хвилин, іноді більше.

  6. Ретельно промийте волосся водою, щоб змити всі залишки засобу.

Експерти радять дотримуватись інструкції щодо застосування, вказаної на упаковці. Усі маски різні, і кожна використовується по-різному. Є маски, які потрібно наносити на 30-40 хвилин, а є такі, які можна залишити на всю ніч.

Як часто застосовувати маски?

Не бажано робити це за кожного миття. Тут також можна заглянути в інструкцію. Якщо немає рекомендованої частоти використання, робіть маски для волосся один раз на три миття голови.

Якщо ви використовуєте професійну маску для волосся, порадьтеся з майстром, як довго її можна використовувати. Зазвичай такі засоби досить сильні у дії, і їх краще застосовувати курсом, а потім робити перерву.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Тепер ви бачите, питання «що краще?» відпало сам собою. Кондиціонер служить одній меті, маска — трохи іншій. Їх можна і потрібно використовувати паралельно, якщо це потрібно для краси та здоров’я вашого волосся.