Як обрати свій ідеальний відтінок помади: ТОП-4 підказки від візажистів

Макіяж
Тетяна Мальцева

Тетяна Мальцева

Фріланс-редакторка

Губна помада – як обрати відтінок
Обираємо ідеальний відтінок губної помади – на що звернути увагу. Фото: pexels.com

Якщо ви не б'юті-експерт, підібрати ідеальний колір губної помади – той ще квест. Не справляєтеся? Ми допоможемо!

Здавалося б, що тут такого складного – вибрати помаду? Просто обираєте ту, яка сподобалася, пробуєте на шкірі, та й все! Але насправді далеко не все так просто. Це має бути ідеальний відтінок губної помади, який підходить саме вам, який підкреслить губи, додасть виразності та завершеності рисам обличчя і впишеться в загальний образ.

При виборі, в першу чергу, треба орієнтуватися на свій кольоротип зовнішності – відтінок шкіри, очей та волосся. Помада може навіть візуально виправити форму губ, тому й це важливо враховувати. Звичайно, візьміть до уваги ваш стиль в одязі, відтінки, які носите найчастіше, та місця, де проводите найбільше часу. На що ще звернути увагу? Знайшли підказки візажистів на порталі «Патріоти України» і ділимося з вами.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Як вибрати ідеальний відтінок помади: головні критерії

Ми запитали візажистів, за якими параметрами потрібно підбирати колір мейку для губ, і розповімо про кожен пункт докладніше.

✅ За тоном шкіри

Тут важливо звертати увагу саме на ваш природний відтінок шкіри, а не на кольоротип зовнішності. Раніше кольоротипи ділилися за асоціацією з порами року – «весна», «літо», «осінь» та «зима». Описати їх чітко, не переходячи границі з одного кольоротипу до іншого було досить складно.

Сучасні візажисти відмовилися від цієї застарілої класифікації та орієнтуються саме на тон шкіри. Адже ми постійно то засмагаємо, то стаємо блідішими, змінюємо колір волосся. А відтінок шкіри залишиться з нами назавжди.

Подивіться на внутрішній бік зап'ястя: якщо вени, що проступають крізь шкіру, мають яскраво виражений блакитний відтінок, ваш тон шкіри холодний. Якщо вени зелені або жовті – теплий.

  • Помада для холодного відтінку шкіри. Вам підійдуть помади з синім або фіолетовим холодним підтоном: рожеві, бузкові, ожинові, малинові, сливові. Холодний тип зовнішності зазвичай відрізняється блідістю шкіри, тому не бійтеся обирати яскраві насичені відтінки помади. Занадто бліді й світлі зроблять вас ще блідішими.

  • Помада для теплого відтінку шкіри. Тут, відповідно, будуть потрібні теплі тони помад і блисків. Обирайте персикові та морквяні, коралові, червоні та оранжеві, цегляні та теракотові, коричневі, бежеві, золотисті. Занадто світлі нюдові помади можуть також зробити обличчя блідішим, тому вибирайте текстури з блиском і шиммером.

  • Помада для нейтрального відтінку шкіри. Крім яскраво вираженого холодного та теплого відтінку шкіри, є ще й нейтральний. На зап'ястях вени можуть бути і блакитними, і зеленими, або їх може бути зовсім не видно. Тут підійдуть помади і з теплим, і холодним підтоном. У цьому випадку орієнтуйтесь на інші критерії вибору помади.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

✅ За формою губ

Вдало підібрана помада може візуально скоригувати форму губ, прибрати асиметрію, зробити їх опуклішими, об'ємнішими і т.д.

  • Тонкі губи. Для тонких губ «ниточкою» краще обирати не яскраві та темні контрастні помади, а світлі. З такими кольорами не буде чіткої межі губ, і вони здаватимуться об’ємнішими. Беріть текстури з легким шиммером або перламутром, можна вибрати напівпрозорі блиски з 3D-об'ємом.

  • Пухкі губи. Для об'ємних губ можна використовувати все, що захочеться (враховуючи, звичайно, інші параметри підбору відтінку помади). Добре виглядатимуть яскраві та соковиті кольори. А от якщо ви не хочете надто виділяти об'єм і пухкість ваших губ, беріть помади без блиску та перламутру. Підійдуть і матові текстури.

  • Пласкі губи. На пласких губах досягти об’єму за допомогою макіяжу нескладно – тут увагу слід приділити техніці нанесення помади. Обравши відповідний вашому типу зовнішності колір, наносьте його на губи в техніці «омбре». Контур і зовнішні куточки повинні бути темнішими, а середина губ світліша. Зробіть дуже плавний перехід відтінків.

✅ За кольором очей

На обличчі однаково виділяються очі та губи. Тому між ними не повинно бути дисгармонії.

  • Карі очі. Якщо очі темні, помада може бути насиченою, а також темних відтінків. Добре виглядають класичний червоний, бордо та марсала, шоколадний, ожиновий, пурпуровий.

  • Блакитні очі. До холодного блакитного кольору підійдуть помади холодних відтінків: рожевий, бузковий, малиновий. Червона помада для яскравого мейк-апу теж повинна мати холодний підтон.

  • Зелені очі. Зелений відтінок райдужки теж може бути і холодним і теплим. Вибирайте помаду відповідно до цього. Добре підійдуть теракотовий, насичений рубіновий, темний рожевий.

  • Сірі очі. Темні помади зроблять сірі очі світлими, прозорими та бездонними. Вибирайте сливові та холодні вишневі відтінки. Теплі нюдові відтінки зроблять свіже обличчя.

✅ За кольором волосся

Навіть якщо ви з блондинки різко перетворитеся на брюнетку, ваш природний відтінок шкіри не зміниться. Тому орієнтуватися треба здебільшого на нього. Але і колір волосся відіграє роль:

  • брюнетки: для холодного типу зовнішності обирайте темні винні відтінки, для теплого – насичені малинові та червоні;

  • блондинки: платиновим та попелястим блондинкам підійдуть нюдові та холодні рожеві помади, до теплого пшеничного кольору волосся – теплі відтінки червоного або персикового;

  • русяві: нейтральний колір волосся вимагає більше яскравості в макіяжі, тому обирайте помаду червону, насичено-рожеву, сливову або вишневу;

  • руді: а тут навпаки, яскравий відтінок волосся вимагає спокійнішого кольору помади – неяскраві рожеві або персикові, нюдові і напівпрозорі.

Важливо також орієнтуватися за віком. Зовсім юним дівчатам йде пастельна кольорова гама, після 20 років можна дозволити собі сміливі експерименти з фуксією, фіолетовим чи навіть синім і чорним кольором. Після 30 років ви вже точно знатимете, що вам підходить, а що ні. А в більш зрілому віці, після 45-50 років, варто обирати щось натуральне і стримане, але не бліде: червоний, світлий винний, бежево-рожевий.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Обираючи помаду, обов'язково перевіряйте відтінок на світлі – і штучному, і природному. У обох випадках помада може виглядати зовсім по-різному. Пробуйте нові яскраві відтінки, навіть якщо ви роками користуєтеся звичним тоном. До речі, навіть характер жінки можна дізнатись за кольором губної помади. Експериментуйте!