Всесвітній день шопінгу: історія свята, цікаві факти та поради, як зробити вдалі покупки і не стати жертвою маркетологів

Шопінг
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Щорічно 11 листопада настає очікуваний Всесвітній день шопінгу, коли багато магазинів запускають грандіозні акції та розпродажі. Відомо, що шопінг позитивно впливає на наше самопочуття, підвищуючи вироблення гормону щастя — серотоніну. Стосується це не лише жінок.

Якщо ви цікавитесь історією цього свята та цікавими фактами про шопінг, HOCHU.ua розкаже вам більше. Також ми розповімо, чи варто взагалі робити покупки в Всесвітній день шопінгу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Історія Всесвітнього дня шопінгу

Історія Всесвітнього дня шопінгу розпочалася 11 листопада 2009 року, коли компанія Alibaba Group з Китаю вирішила влаштувати великий розпродаж в опозицію американській Чорній п'ятниці. Фестиваль знижок отримав назву "День холостяка" на честь одиноких студентів, які не мали пари. На Сході люблять гарні цифри, тому дата 11.11 стала символічною для цього свята.

У перший рік участь у Дні шопінгу взяли всього 25 компаній, але до 2013 року кількість покупок цього дня зросла до 156 мільйонів. Сьогодні Всесвітній день шопінгу вже не обмежується Китаєм, а охоплює весь світ. Бренди, інтернет-магазини та компанії пропонують клієнтам величезні знижки, надаючи можливість зробити вигідні покупки. Україна теж приєднується до цього свята.

Всесвітній день шопінгу: історія свята, цікаві факти та поради, як зробити вдалі покупки і не стати жертвою маркетологів - фото №1

Цікаві факти про шопінг

  • Ті, хто купує одяг, почуваються щасливіше, ніж ті, хто купує господарські товари.

  • Жінки витрачають на обновки для подорожі більше, ніж вартує путівка на відпочинок.

  • Шопоголіки менше схильні до депресій на відміну від тих, хто байдужий до покупок.

  • Топи, футболки та джинси — найпопулярніші товари в магазинах одягу.

  • Середньостатистична жінка за все життя витрачає понад 25 тисяч годин на походи до магазину.

  • Задоволення від купленого зі знижкою товару можна порівняти із сексуальною насолодою.

  • Спонтанні покупки приносять більше радості, ніж заплановані — це як отримати сюрприз.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чи вигідно робити покупки в Всесвітній день шопінгу?

На Всесвітній день шопінгу багато магазинів пропонують вигідні умови, щоб придбати бажані товари. Однак часто знижки є штучними, а ціни навіть завищеними. До того ж під впливом червоних цінників багато людей роблять імпульсивні покупки та тратять гроші на ті речі, які вони потім не будуть використовувати.

Однак на Всесвітній день шопінгу все ж таки вигідно робити покупки. Головне дотримувати певних порад, щоб не стати жертвою маркетологів.

Заздалегідь підпишіться на розсилку улюбленого ритейлера, створіть облікові записи на великих торговельних майданчиках, щоб ефективно використовувати свій час.

Всесвітній день шопінгу: історія свята, цікаві факти та поради, як зробити вдалі покупки і не стати жертвою маркетологів - фото №2

Краще утримуйтеся від покупок невідомих брендів, навіть якщо вони пропонують товари за великою знижкою.

З урахуванням того, що серед знижених товарів часто можна зустріти застарілі моделі, ретельно вивчайте інформацію. Створіть список магазинів, де можна знайти потрібний вам товар, а також складіть свій список бажань.

Розпочніть шопінг онлайн ще до відкриття фізичних магазинів та не обмежуйтеся. Пам'ятайте про умови доставлення товару.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Плануйте свій бюджет заздалегідь та старайтеся не перевищувати його. А ще дізнайтеся популярні схеми , які дозволяють легко обдурити покупця.