Функціонали-колективісти чи шопінг-залежні: типи людей на шопінгу

Шопінг
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото дівчата на шопінгу
Фото: more-turiv

До здійснення покупок люди відносяться по різному

Для багатьох жінок шопінг є суцільною насолодою, можливістю зняти стрес та найкращим проведенням часу. А деякі люди краще обиратимуть речі онлайн, щоб не витрачати час та сили, адже похід по магазинах для них, це суцільна мука.

Люди на шопінгу поводять себе неоднаково. Від того, як покупці обирають товари, можна поділити їх на різні типи зі своїми особливостями, розповідає peaksport.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Які типи покупців бувають

Функціонали-колективісти. Люди з такої категорії йдуть за покупками лише за потреби, проте можуть ходити за компанію. Це 17% всіх покупців. Вони не прагнуть витрачати час на дорогу тому вирушають до найближчого магазину.

Розвідники-колективісти. Переважно відвідують магазини, щоб гарно провести час. Перед покупкою добре вивчають характеристики і властивості товару.

Колективісти-конформісти. Сюди належить не менше 30% покупців. Часто здійснюють покупки імпульсивно та сприймають шопінг, як можливість гарно провести час.

Функціонали-індивідуалісти . До цієї категорії належить близько 20% покупців. Такі люди не схильні до спонтанних покупок та ходять у магазини лише за потреби і самостійно.

Спонтанні покупці. Також належить близько 20% споживачів. Шопінг для таких людей - це чудова можливість зняти стрес. Вони схильні до незапланованих покупок. Досить часто купують товари, які потім не використовують.

Альтернативні покупці. Не шукають товари за знижками, купують за звичайними цінами, не покидають рамки бюджету.

Шопінг-залежні. До цієї категорії належать люди, які не можуть втриматися від купівлі при погляді на покупку, яка сподобалася, навіть, якщо це не плановано, не дуже потрібно та вдарить по гаманцю.

Які помилки не дозволять насолодитися шопінгом і призведуть до невдалих придбань

  • Плутати шопінг і відпочинок;

  • шукати аналоги речей, які вже були у вас раніше;

  • прагнете не нових речей, а схвалення;

  • обираєте не ваш розмір, а такий, про який мрієте.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, що таке шопінг-лист. Це чудова можливість позбавити себе купівлі непотрібних речей.