Стрес-шопінг не рятує від стресу? Ось 3 здорові альтернативи бездумній витраті коштів

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Журналістка

дівчина в магазині фото
Фото: unsplash.com

Як не перетворити шопінг-терапію на ще одне джерело стресу

Ви помітили, що в стані стресу витрачаєте більше грошей? Ви не самі! Шопінг-терапія — це один із методів зняття стресу, який багато людей використовують свідомо чи несвідомо.

Як припинити купувати все в стресі: дієві альтернативи

Стрес-шопінг — це купівля дрібничок, щоб підняти настрій. Коли ми перебуваємо у стані стресу, ми по-різному реагуємо на шопінг. Подібно до того, як нам природно хочеться солодкого, щоб підняти настрій, і як ми позитивно реагуємо на інші життєві задоволення, люди схильні відчувати сильніші імпульси, щоб купити собі ласощі для підняття настрою, коли вони перебувають у стані стресу, пише verywellmind.com .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

І це нормально, допоки шопінг не стає хронічною вправою для покращення настрою. В цьому випадку можуть виникнути інші проблеми, пов'язані з непередбачуваними наслідками. Люди, схильні до компульсивного шопінгу, можуть відчувати надмірну заборгованість, тривогу і розчарування, відчуття втрати контролю, а вдома можуть з'являтися конфлікти.

Коли стрес-шопінг стає стресом

Шопінг-терапія здається слизькою доріжкою — те, що може початися як відносно нешкідливий спосіб підняти настрій, може перерости в нав'язливу ідею, яка виснажує фінанси, викликає конфлікти і, зрештою, призводить до значного стресу. Тож краще бути обережним, якщо ви помітили, що вдаєтеся до такого типу поведінки.

Час від часу дозволяти собі задоволення — це нормально (і навіть рекомендована стратегія для досягнення цілей), але дозволяти своїм витратам виходити з-під контролю — це, очевидно, контрпродуктивно.

Здорові альтернативи стрес-шопінгу

Якщо ви час від часу дозволяєте собі трохи шопінг-терапії, можливо, це не найефективніший спосіб зняти стрес, але це може бути гарним підсилювачем настрою, якщо не стає нав'язливою ідеєю. Щоб отримати максимальну користь від шопінг-терапії з найменшими негативними наслідками, багато людей вважають корисними наступні стратегії:

  • Прибирання . Замість того, щоб йти за новими речами, можна переглянути ті, які вже є. Можливо, ви й забули, що вже маєте. Можна зробити це серйозною справою (реорганізувати всі шафи в будинку і пересунути меблі в процесі) або 10-хвилинним проєктом (вичистити шухляду з непотребом).

  • Щоденник вдячності. Розвиток почуття вдячності за те, що ви маєте у своєму житті, може допомогти відчути відчуття достатку, яке може зменшити бажання мати більше речей. Ведення щоденника подяки та записів про те, що ви цінуєте в кожному дні, може стати трансформаційним досвідом. Оскільки нав'язливий шопінг може бути спробою "заповнити порожнечу", потурання діяльності, яка наповнює вас емоційно, може зменшити вашу тягу до матеріальних речей.

  • Витрачайте менше. Іноді просто хочеться чогось смачненького, і відмовити себе від цього вимагає більше зусиль, ніж воно того варте. Якщо робити це в міру і в межах можливостей, невеликі задоволення можуть підняти настрій і не призвести до довготривалої заборгованості. Відвідати стоковий магазин і придбати одну річ на розпродажі іноді може бути саме тим, що треба. А ще краще — придбати щось недороге, що дозволить вам насолодитися тихим "моментом" (наприклад, чашку чаю в гарному кафе або ароматичну свічку, яка прикрасить кімнату), щоб відчути насолоду не перегинаючи палицю. Позитивні психологи рекомендують використовувати "задоволення" в житті, і невеликі інвестиції в "шопінг-терапію" можуть потішити ту частину вас, яка прагне чогось нового, не заходячи надто далеко і не створюючи дорогу звичку, яку ви не можете собі дозволити, а також почуття провини і додатковий стрес, що приходить з нею.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як і у випадку з будь-якою порадою, якщо ви відчуваєте, що не в змозі контролювати свої витрати, пов'язані зі стресом, і підозрюєте, що ваш шопінг вийшов з-під контролю, варто звернутися до професіонала за додатковою підтримкою та експертизою.

Раніше ми назвали 6 тем, які не варто підіймати за столом . Дотримання цих правил вбереже вас від незручних ситуацій.