Просто і без зайвої метушні: як привести до ладу килим з великим ворсом

Лайфхаки
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Килим з високим ворсом додає приміщенню тепла, затишку і комфорту. По ньому приємно ходити босоніж і його обожнюють домашні тварини для відпочинку.

Проте догляд за таким покриттям вимагає значних зусиль від господинь. Адже пил і бруд накопичується всередині і вимагає особливої уваги. Тому потрібно знати способи, як почистити килим ефективно і вміти видалити плями в домашніх умовах, розповідає d-art.org.ua.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Просто і без зайвої метушні: як привести до ладу килим з великим ворсом - фото №1

Звичайно, завжди можна довірити очищення професіоналам чи звернутися до хімчистки. Проте досвідчені господині знають, як розв'язати проблеми з плямами самостійно.

Чищення килима з високим ворсом

  1. Використайте пилотяг з спеціальною насадкою для високого ворсу. Це допоможе зібрати дрібні частинки з середини ворсу найефективніше.

  2. Велике сміття зберіть руками, а дрібне виметіть за допомогою щітки або мітли.

  3. Глибоке чищення. Цей метод використовується, коли килим потребує серйозного очищування, допомагає видалити плями та запахи. Для цього можна скористатися професійними засобами або використати метод пароочищення.

  4. Сухе чищення. Добре видаляє поверхневий бруд та пил з килима. Для цього можна використовувати пилотяг, бритву для килимів або суміш соди та борошна.

Просто і без зайвої метушні: як привести до ладу килим з великим ворсом - фото №2

Видалення плям

  1. Оцет. Потрібно зробити розчин з мийного засобу та оцту. Нанесіть цей розчин на пляму та зачекайте 10-15 хвилин, після чого промийте водою. У разі потреби повторіть процедуру.

  2. Сода. На проблемну ділянку необхідно насипати невелику кількість соди та залишити на 30 хв. Після закінчення часу залишки порошку необхідно прибрати пилотягом. Так само можна використати сіль.

  3. Пральний порошок і нашатирний спирт. В однакових пропорціях інгредієнти змішують з водою і наносять на забруднені місця. Після висихання пропилотяжити.

  4. Лимонний сік. Добре видаляє плями від вина та кави. Розвести з водою і нанести на пляму, злегка потерти і пройтися чистою вологою ганчіркою.

Знищення запахів

  1. Суміш соди та борошна добре видаляє запах з килима. Посипте суміш по поверхні килима, залиште на 2 год, а потім видаліть її за допомогою пилотяга.

  2. Наповніть пульверизатор з розчином води та оцту та розпиліть по всій поверхні килима. Оцет допомагає видалити бруд та запах, а також знімає статичну електрику. Після того, як розчин висохне, видаліть його за допомогою пилотяг.

  3. Щоб видалити запахи, можна використовувати ароматичні масла. Для цього потрібно додати кілька крапель у воду, потім ретельно розпилити по поверхні покриття.

  4. Посипати килим меленою кавою, залишити на 30 хв і гарно пропилотяжити.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Не можна пилотяжити килим відразу після миття, оскільки можна пошкодити вологий ворс та деформувати його стан. Якщо використовуєте спеціальні шампуні для очищення килима,  перевіряйте їх на відсутність хлору. А щоб видалити з килима шерсть і волосся існують спеціальні ефективні способи.