Щоб не задубнути від холоду: як правильно провітрювати квартиру взимку та скільки часу це можна робити

Лайфхаки
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Чи можна провітрювати квартиру взимку? Це питання стає особливо актуальним, коли на вулиці сильний мороз, однак свіжого повітря в кімнаті явно не вистачає. Про те, чи можна це робити, дізнайтеся в нашому матеріалі. А також не пропустіть статтю про те, як подовжити горіння свічки.

Якщо у квартирі все в порядку з опаленням, зразу ж виникає проблема перепаду температур між домом і вулицею. Тривале відкриття вікон або хоча б провітрювання кватирки взимку може призвести до протягів, дискомфорту та запотівання вікон. Для ефективного зимового провітрювання слід дотримуватися кількох простих правил, якими поділилися на glavred.net.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Скільки часу можна провітрювати квартиру взимку?

  • Робіть провітрювання швидко, але максимально інтенсивно, щоб не охолоджувати приміщення.

  • Уникайте створення протягів, особливо в зимовий період, щоб не переохолодити стіни та меблі.

  • Провітрюйте квартиру вранці та перед сном.

  • Не залишайте вікно відкритим постійно, оскільки це може призвести до надмірної втрати тепла.

У сильний мороз час провітрювання можна скоротити до 3-5 хвилин. Щоб уникнути конденсату у квартирі, слід рідше поливати квіти, не сушити білизну та обмежувати використання зволожувачів повітря в приміщенні, яке регулярно провітрюється.

Як максимально швидко провітрити квартиру?

Існують два основних варіанти. По-перше, можна організувати наскрізне провітрювання, відкривши вікна та балконні двері на протилежних стінах або через вікна перпендикулярних стін. При цьому слід враховувати можливість протягів. По-друге, якщо вікна виходять на один бік, можна використовувати побутовий вентилятор, встановивши його в стороні відкритого вікна на повну потужність.

Необхідно уникати наскрізного провітрювання в зоні активного транспорту, оскільки воно може принести у квартиру неочищене повітря з алергенами, смогом та вихлопними газами. Потрібно слідкувати, щоб ніхто не перебував в приміщенні під час провітрювання.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також не пропустіть поради для утеплення будинку в холодну пору. Ці хитрощі не дозволять вам замерзнути.