Що означає поза, в якій кіт спить із вами чи без вас: 9 типових варіантів (ФОТО, ВІДЕО)

Домашні тварини
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

Котячі пози для сну: що означають найпопулярніші
Кіт спить: що означають різні пози для сну. Фото стоврене ШІ для ХОЧУ

Вчимося розшифровувати котячу мову тіла

Наші улюбленці мають характер і своїми діями та позами, які обирають, показують свій настрій та й загалом ставлення до господаря, інших людей, тварин чи ситуації в цілому. Сьогодні спробуємо розшифрувати, що означає поза вашого котика, яку він обирає для сну з вами.

У спеціальному посібнику від youtube-каналу Jaw-Dropping Facts описані найпоширеніші пози, які коти обирають для сну — з господарем чи без, і пояснено, чому вони обирають саме їх у той чи інший момент, передає ТСН. Усе найцікавіше — далі!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Поза калачиком

Що означає, якщо кіт спить калачиком біля вас - фото та пояснення
Кіт спить калачиком. Фото створене ШІ для ХОЧУ!

Якщо ваш котик обвиває хвостом своє тіло і притискає голову до грудей, то він намагається зберегти тепло й одночасно захистити все своє тіло. Це одна з найпоширеніших поз для сну у тварин в дикій природі. Можливо, кішці просто прохолодно.

Кіт спить у коробці

Чому кіт любить спати в коробці - фото й пояснення
Чому кіт спить у коробці. Фото:ukr.media

Якщо кіт лізе в коробку, значить він турбується про свою безпеку і шукає надійний прихисток. Тверді стінки коробки допомагають їм відчути себе у безпеці — вони вважають коробку безпечним простором, де їм нічого не загрожує. Існує ризик, що вашому коту некомфортно в домі через постійну зайву увагу — від вас, інших мешканців дому, дітей чи тварин.

Поза для сну животом догори

Чому кіт спить животом доверху
Кіт спить на спині — пузом догори. Фото: ua.wallpapers-fenix.eu

У котів живіт — найвразливіше місце на всьому тілі. Якщо тварина готова показувати вам свій животик, це означає, що вона вам повністю довіряє і нічого не боїться.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Сон котів з напівзаплющеними очима

Чому коти сплять з напіввідкритими очима - фото, пояснення
Кіт спить з напіввідкритими очима. Фото: cats.org.uk

Це поверхнева фаза сну, яка може продовжуватися годинами, і свідчить вона про те, що кіт, як і будь-який хижак, постійно напоготові відбивати атаки ворога. Для цієї пози сну характерні не тільки напіврозкриті очі, а ще й настовбурчені вуха, які постійно “моніторять” обстановку в кімнаті.

Також кіт може спати з заплющеним лише одним оком і при цьому повністю відкритим іншим. Це називається однопівкульним повільним сном. У такій формі котячого сну половина мозку перебуває у несвідомому стані, тоді як інша — у свідомості. Така форма сну вважається корисною, бо саме коти можуть відпочити навіть коли усвідомлюють постійну загрозу.

Поза "буханця"

Чому коти сплять у позі буханця - фото, пояснення
Ця поза для сну у котів називається “Буханець”. Фото: Unsplash

Йдеться про позу для сну, коти кіт сидить прямо, але підгинає передні лапи під своє тіло. Вона означає, що тварина не збирається довго спати — вона “присіла” перепочити і скоро знову планує займатися своїми котячими справами.

Сон на боку

Котячі пози для сну: що означає, що кіт спить на боку
Чому кіт спить на боку. Фото: Many Pets

Йдеться про повне розслаблення та довіру до оточення. Якщо ваш улюбленець так спить, можете порадіти: так котики впадають у глибокий сон і гарно відпочивають, а ще — не переживають про свою безпеку у вашій компанії.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Мордочка, накрита лапою

Кіт спить з лапою на морді - фото, що це означає
Чому кіт спить, прикривши мордочку лапкою. Фото: animals.pibig.info

Тут є два варіанти: котик міцно заснув і несвідомо прикрив очі, щоб його ніхто не турбував; або ж йому заважає яскраве світло під час сну. Якщо йдеться про другий варіант, краще зменшити потужність освітлення у кімнаті, щоб тварина могла нормально відпочити.

Монорейковий кіт

Чому кіт спить, розтягнувшись на бильці і звісивши лапи - фото, пояснення
Поза для сну: Монорейковий кіт. Фото: depositphotos.com

Як це виглядає: ваш кіт розтягнувся на бильці дивана, на поручнях сходів або на верхній частині дверей, звісив усі 4 лапи і так заснув. Що це означає: що кіт контролює ситуацію, зайнявши собі вигідну позицію для спостереження та раптового нападу, якщо буде потрібно.

Акробат

Пози для сну у котів: що означає поза акробата
Кіт спить у позі акробата. Фото: Unsplash

Тут нічого особливо розповідати: коту просто так зручно і він так хоче! 😁 Відчепіться від тварини й дайте їй виспатися так, як їй подобається.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, чому коти можуть відмовлятися від їжі. Існує чимало причин для оголошення котом голодування, але деякі з них досить тривожні й потребують вашого негайного реагування!