Секрет осінньої обрізки малини: від процедури залежить майбутній урожай

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, як восени доглядати за полуницею . Тепер ділимось порадами щодо осінньої обрізки ремонтантної і не тільки малини.

Разом із "Апострофом" розкриваємо секрети досвідчених садоводів. Головним завданням під час обрізання малини є видалення старих і хворих гілок, адже в новому сезоні вони вже не дадуть багато ягід. Щодо ремонтантних сортів, то там все зовсім інакше.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Правильно обрізана малина до настання холодів встигне накопичити достатньо поживних речовин. Також вона закладе бруньки до весни.

Коли потрібно обрізати малину

Зазвичай, малину обрізають одразу після збирання врожаю. Дуже важливо зробити це до заморозків. Найкраще - за три-чотири тижні до холодів, так рослина встигне запасти достатньо поживних речовин перед зимою.

Дуже важливо обрізати малину в суху погоду. Інакше у зрізи пагонів може потрапити волога, через що стебла можуть загнити.

Як правильно обрізати ремонтантну малину

Ремонтантні сорти - це ті, що дають кілька врожаїв протягом сезону. При цьому плодоносять як дворічні, так і однорічні пагони. Восени ремонтантну малину обрізають тільки в південних регіонах, в решті її обрізають навесні.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Є спосіб обрізати ремонтантну малину восени. Для цього після перших морозів всі кущі зрізаються під корінь. і вже навесні молоді пагони проріджують, щоб залишити по три-чотири стебла на кущ. Також ми розповідали, яке добриво зараз потрібне смородині .