Навіщо та як правильно білити дерева восени: поради садівникам

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, як восени доглядати за полуницею . Загалом же в середині осені у дачників не так багато справ, як влітку. Але до них відноситься побілка дерев.

Це важлива процедура, яку необхідно завершити в саду у жовтні. На порталі theLime докладно розповіли, навіщо і як правильно це робити.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Коли білити дерева – восени чи навесні?

Передзимова побілка захищає стовбур від промерзання, вітру, перепадів температур. Помічна вона і від гризунів, а також від опіків, які можуть з’явитися через відбиті від снігу сонячні промені. Тому дерева краще побілити перед похолоданням, а навесні просто оновити шар.

Білити потрібно зрілі дерева. Також цього потребують старі фруктові із проблемними стовбурами.

Як підготувати дерева до побілки?

Перш за все, необхідно очистити стару кору. З неї треба зняти лишайник, мох, щоб стовбур по можливості був чистим і гладким. Це можна робити ножем чи ножівкою, будівельним шпателем, металевою щіткою тощо. Так ви також позбуваєтесь личинок шкідників, які могли влаштуватись там на зимівлю.

Чим білити дерева?

Робити це можна спеціальною фарбою, що продається в магазинах, вапном, а також глиною. Вапно для застосування потрібно погасити та розвести водою за кілька годин до побілки. На 1 кг вапна беремо 2 л води. Додаємо вапно у воду поступово, розмішуємо його дерев'яною палицею до однорідної маси. наносимо на стовбури у два шари. Білити треба не тільки штамби та великі скелетні гілки, а й обробити розвилки нижніх гілок - саме там накопичується волога.

Глину розводимо водою до кашеподібної консистенції. Широким пензлем або просто рукою обмазуємо дерево знизу догори, щоб не пошкодити бруньки. Це робиться 2-3 рази, після кожного треба зачекати, щоб підсохнув кожен шар.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Фарбу наносимо за інструкцією на упаковці. Також ми розповідали, чим восени підживити виснажену землю .