Мало хто знає: коли та як правильно обрізати виноград, щоб отримати щедрий врожай

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, що внести під час осіннього перекопування ділянки. Тепер ділимось порадами щодо останньої у сезоні - осінньої обрізки винограду.

Саме правильна обрізка цієї лози є безперечною запорукою гарного врожаю. Виноград потрібно обрізати восени. Про це розповіли на порталі “Доброта” .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Правильна і вчасна обрізка впливає не лише на стан лози, а й на її врожайність. Ідеально проводити цю процедуру після перших заморозків, коли на пагонах вже точно зовсім не залишиться листя.

Частіше за все процедуру проводять в листопаді. В цей момент лоза вже не дерев’яніє. Видаляти потрібно всі гілки, що не встигли дозріти.

Як визначити місце зрізу

Щоб визначити, де правильно зрізати лозину, візьміться голою рукою за верхівку лози. Якщо ви відчуваєте, що вона холодна та волога - її варто видаляти. Сухі та теплі частини залишаємо на кущі.

Якщо з одного місця росте декілька пагонів, слід залишити найсильніший із них, а всі інші видалити. На лозі потрібно залишити всього 3-4 молодих пагони поточного року та стільки ж - за кожен минулий рік.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Обрізані гілки зв’язуємо мотузкою чи дротом. Також ми розповідали, як підготувати до зими компостну яму.