Можна залишитись без ягід: чому чорніють квіти полуниці та що з цим робити

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

цвіте полуниця
Фазенда / Секрети догляду за полуницею

Як не залишитись без врожаю

Ми розповідали, як прогнати колорадського жука з картоплі. Тепер ділимось порадами, які допоможуть вберегти полуницю. 

Буває, що цвіт полуниці чорніє. Це ставить під загрозу весь врожай. Чорніння квітів полуниці може бути викликано декількома факторами. Розповідаємо про них разом із “Добротою”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Інфекційні захворювання

  • Плямистість листя - з'являються темні плями на листі, які з часом розростаються і вражають квіти.

  • Сіра гниль призводить до в'янення квітів, покриття їх пухнастим сірим нальотом.

  • Вертицильозне в'янення супроводжується пожовтінням листя, в'яненням квітів і пагонів.

Слід видалити уражені частини рослин та їх спалити. Обробка фунгіцидами (згідно з інструкцією). Застосування профілактичних заходів: сівозміна, дотримання правил агротехніки, використання стійких сортів.

Неправильний полив

Надмірне зволоження призводить до загнивання коренів, розвитку грибкових захворювань. Недостатній полив викликає стрес у рослин, що негативно впливає на цвітіння.

Слід налагодити режим поливу: поливати полуницю вранці, під корінь, уникаючи попадання води на квіти та листя. Забезпечити хороший дренаж ґрунту.

Нестача поживних речовин

Дефіцит заліза призводить до пожовтіння листя, знебарвлення прожилок, почорніння квітів. Нестача магнію викликає пожовтіння країв листя, відмирання тканин, слабке цвітіння. Брак азоту супроводжується блідим забарвленням листя, зупинкою росту, слабким цвітінням. Слід використовувати комплексні добрива, спеціально призначені для полуниці.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Регулярно оглядайте полуницю, своєчасно виявляйте проблеми та вживайте заходів щодо їх усунення. Також ми розповідали, що варто посадити між рядами картоплі.