Чи потрібно зрізати тюльпани: як зберегти квіти на наступний сезон

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

тюльпані на клумбі
agrarii-razom.com.ua / Як доглядати за тюльпанами

Коли їх зрізати та викопувати

Ми розповідали, чому потрібно зрізати бузок після цвітіння. Тепер ділимося тонкощами догляду за тюльпанами, коли вони відцвітуть.

Правильний догляд за квітами після цвітіння допоможе їм зберегти сили, сформувати здорові цибулини та порадувати вас цвітінням наступного року. Детально розповідаємо разом із “УНІАН” .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Обрізка квітконосів

Більшість садівників обрізають квітконоси тюльпанів після цвітіння, і це правильно. Це робиться не лише для естетичного вигляду клумбі, а й для того, щоб рослина не витрачала сили на живлення вже відцвілого бутону, а спрямовувала їх на формування цибулини.

Квітконоси можна зрізати відразу після того, як тюльпані відцвіли й пелюстки опали. Не чіпайте зелене листя, адже воно ще живить цибулину і повинно само пожовтіти.

Що робити після цвітіння

Упродовж 2 тижнів поливайте тюльпани, якщо не йдуть дощі. Підживіть квіти сумішшю фосфору та калію (1:1) у пропорції 30 г на 1 кв. м. Не рекомендується додавати до ґрунту гній, адже він може призвести до загнивання цибулин.

Викопування цибулин

Викопування цибулин тюльпанів не є обов'язковою процедурою. Їх можна залишати на клумбі протягом 3-6 років. Проте, рекомендується викопувати сортові тюльпані, а також цибулини, які ви хочете перенести на інше місце.

Викопують цибулини наприкінці червня - середині липня. Ранні сорти викопують трохи раніше, коли пожовкне дві третини листя.

Обережно викопайте луковиці, намагаючись не пошкодити їх. Огляньте лукуліні, видалить пошкоджені. Просушіть луковицю протягом 3 днів у тіні.

Очистіть від лушпиння та корінців. Зберігайте лукуліні у прохолодному, сухому, добре провітрюваному місці (температура не вище 5°C).

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Висаджуйте луки тюльпанів на клумбу осінні, з середини вересня. Також ми розповідали про тонкощі догляду за трояндами.