Благовіщення 2024: що категорично забороняється робити в цей день

Усі свята
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Благовіщення - фотоколаж
Колаж Хочу

Розповідаємо про головні заборони великого церковне свято

В Україні Благовіщення Пресвятої Богородиці є одним із головних християнських свят, з яким пов'язано чимало заборон і традицій. Що можна і чого не можна робити на Благовіщення? Розповідаємо у нашому матеріалі на HOCHU.ua!

Коли Благовіщення в Україні?

За новим церковним календарем православна церква відзначає Благовіщення Пресвятої Богородиці 25 березня. Однак ті, хто досі не перейшов на новий календар, продовжують святкувати його за старим стилем — 7 квітня .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Це одне з головних християнських свят, коли християни по всьому світу святкують звістку, яку приніс Архангел Гавриїл Діві Марії про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа, Сина Божого.

Благовіщення - ікона
Фото: відкриті джерела

Благовіщення вважається початком людського спасіння і є одним із 12 найважливіших християнських свят.

Календар головних церковних свят 2024 року
Головні церковні свята 2024 року

Що можна робити на Благовіщення?

Нижче ділимося традиціями, які прийняти дотримуватись у свято Благовіщення Пресвятої Богородиці:

  • На Благовіщення люди відвідують церкву, де слухають особливе богослужіння, моляться та святкують цю дату.

  • Прийнято на це свято і готується до Великодня: пекти паски, традиційний святковий хліб, прикрашений символами віри, такими як хрести, кола, зірки.

  • У деяких областях України, наприклад, на Закарпатті, люди готують крачунки — традиційну святкову страву з молока та яєць.

  • Благовіщення припадає на Великий Пост, коли заведено відмовлятися від м'яса та інших продуктів тваринного походження, щоб очистити своє тіло та душу.

  • У деяких регіонах України вважається, що купання на Благовіщення допомагає зберегти красу та здоров'я.

  • Цього дня заведено виносити вулик на вулицю, а також випускати птахів на волю.

  • Наші предки на Благовіщення збирали трави, які є корисними для здоров'я. Вважається, що це свято зцілююча сила лікарських рослин подвоюється.

Білий голуб, який символізує мир та благу звістку
Фото з відкритих джерел

Що не можна робити на Благовіщення 2024?

Благовіщення Пресвятої Богородиці, як і будь-яке інше свято, славиться заборонами, які не слід порушувати, щоб не спричинити лихо:

  • Не можна тяжко працювати. Благовіщення вважається передсвятковим днем, тому не рекомендується займатися тяжкою фізичною роботою.

  • Не можна говорити поганих слів. Цього дня необхідно дотримуватись духовної чистоти та уникати грубих висловів та образливих слів.

  • Не можна їсти м'ясо. Хоча Благовіщення не відноситься до суворих пісних днів, деякі люди вирішуються на піст і відмовляються від м'яса та інших продуктів тваринного походження.

  • Не можна грати на музичних інструментах. В деяких областях України вважається, що на Благовіщення необхідно зберігати тишу і спокій.

  • Не бажано їхати з дому, а також займатися роботою на землі чи підрізуванням дерев.

  • Не рекомендується позичати гроші в борг. Цікаво, що в старі часи навіть вогонь і сіль не давали у позику на Благовіщення.

  • Не можна на Благовіщення стригти та фарбувати волосся, а також витрачати час на зачіску.

  • Не рекомендується шити, в'язати чи готувати вечерю цього дня, краще приготувати їжу заздалегідь.

  • Не слід одягати новий одяг, оскільки він може забруднитись або порватися.

Що не можна робити на Благовіщення
Фото з відкритих джерел

Зазначимо, що більшість заборон не мають нічого спільного з істинним змістом цього свята, проте люди дотримуються їх уже багато-багато років. Священники зазначають, що на Благовіщення, як і будь-яке інше церковне свято, потрібно молитися, проводити час з Богом і намагатися не грішити.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнайтеся, які прикмети та забобони існують на Великдень . У цей особливий день у році кожен християнин повинен дотримуватися чітко прописаних церквою правил і, звісно ж, намагатися не грішити.