Чому 1 листопада вам обов’язково слід з'їсти куряче серце: яке сьогодні свято

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

1 листопада віряни вшановують пам’ять безсрібників Косми та Даміана (за новим стилем). Ким були святі за життя та яких заборон цього дня варто дотримуватися - читайте у цьому матеріалі. Також ми підготували для вас календар церковних свят на листопад 2023 - збережіть його, щоб не пропустити важливі релігійні події останнього місяця осені.

Раніше День пам’яті Косми та Даміана відзначали 14 листопада, проте з 2023 року дата святкування змістилася на 1 листопада. Це пов’язано з переходом ПЦУ на новоюліанський календар, через що більшість релігійних свят тепер відзначають на 13 днів раніше.

Історія свята

Related video

Косма та Даміан були братами-близнюками, які жили в III столітті, і які за своє благочестя отримали від Господа дар зцілювати хворих молитвою. Через те, що вони ніколи не брали плату за свою лікарську роботу, їх називали безсрібниками. Вони жили в період гонінь на християн, розпочатих імператорами-язичниками. Тож за наказом одного з них, а саме - римського імператора Діоклетіана, за їхню віру Косму та Даміана було страчено мечем.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Віряни вшановують Косму та Даміана як покровителів лікарів, аптекарів, хворих та тварин. Цього дня було заведено проявляти щедрість та готувати різноманітні страви з куркою. Вважалося, якщо з’їсти куряче серце - будете здоровими весь рік. Водночас не рекомендувалося їсти нирки тварин, інакше будете мати проблеми з власними.

Що не можна робити 1 листопада

  • лихословити, обманювати та бажати зла;

  • конфліктувати, оскільки розпочаті цього дня сварки триватимуть дуже довго;

  • дивитися в очі людям, яким даєте милостиню - накличете на себе біди та нещастя;

  • виливати на вулицю воду, в якій купали немовля - дитина погано спатиме, виросте кволою та буде часто хворіти;

  • братися за нові справи, оскільки нічого хорошого з цього не вийде;

  • витрачати багато грошей - можна привернути бідність;

  • давати та брати в борг.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, коли День святого Миколая у 2023 році. Про нову дату та що не можна робити у цей день - читайте у цьому матеріалі.