Не ходіть босоніж і не їжте перед сном: яке свято 4 січня

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

4 січня віряни вшановують День пам’яті святої великомучениці Анастасії Путорозрішниці, яку вважають покровителькою вагітних жінок. Про традиції та суворі заборони цього дня - пишемо у цій статті на HOCHU.ua.

За новим церковним календарем, який вступив в дію у вересні 2023 року, святу вшановують 22 грудня. Втім, поки триває перехідний період, церква дозволяє відзначати День пам’яті святої великомучениці Анастасії Путорозрішниці й за старим стилем, 4 січня.

Історія свята

Related video

Анастасія народилася у Римі, в сім'ї язичника. Після смерті матері батько віддав дочку заміж за багатія, який, крім того, був антихристом. Щоб зберегти свою цнотливість, Анастасія вигадала, що хвора на невиліковну недугу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Таємно від чоловіка Анастасія допомагала знедоленим християнам. Через своє вміння втішати людей її назвали Путорозрішниця. Чоловік бив та катував Анастасію, а після смерті її батька взагалі забажав вбити дівчину, щоб отримати великий спадок. Та все ж Анастасія пережила свого ката, а отриману спадщину віддала нужденним.

Про це дізнався імператор і наказав спалити її. Коли вогонь торкнувся ніг Анастасії, вона відійшла в інший світ.

Не ходіть босоніж і не їжте перед сном: яке свято 4 січня - фото №1

Традиції дня

Цього дня жінки молилися святій Анастасії про легкі та вдалі пологи, а також про добробут та щастя дітей. На додачу вони вишивали рушники, що ставали оберегами для матері та дитини. Пізніше саме цим рушником бабка-повитуха витирала піт з чола жінки під час родів.

Що не можна робити 4 січня:

  • шити, якщо жінка при надії;

  • ходити по кімнаті босоніж, оскільки так можна накликати біду комусь з родичів;

  • ображати тварин, інакше можуть виникнути проблеми зі здоров’ям;

  • їсти та пити перед сном;

  • проколювати вуха - будуть довго загоюватися.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, на яке число тепер припадає Водохреще. До кого і про що молитися в цей день - дізнавайтесь у цій статті.

Фото: rbc.ua