Яка різниця між святкуванням Різдва за старим і новим стилем — 7 січня та 25 грудня? Відповідь церкви

Новий рік і Різдво
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Не за горами одне з найважливіших релігійних свят року — Різдво Христове 2023. І оскільки цьогоріч (з 1 вересня) Православна церква України перейшла на новий календар церковних свят , відзначати його ми будемо разом з усім світом — 25 грудня!

Втім, одним із найпопулярніших питань у Мережі, зважаючи на ці зміни, є таке: "У чому різниця між святкуванням Різдва 7 січня та 25 грудня?". Редакція HOCHU.ua вирішила прояснити ситуацію й розтлумачити, у чому ж таки різниця.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

У чому різниця між Різдвом 7 січня та 25 грудня?

Фактично, усі християни святкують Різдво 25 грудня, але час настання цієї дати різний залежно від календаря. За Григоріанським календарем це 25 грудня, а за юліанським — відстає на 14 днів. Святкування Різдва за юліанським календарем до вересня 2023 року зберігалося і в нашій країні.

Чому так сталося?  У Біблії не вказано точно, коли народився Ісус Христос. У 45 році до нашої ери Юлій Цезар впровадив Юліанський календар, згідно з яким Різдво почали святкувати 25 грудня.

Проблема виникла через те, що Земля робить оберт навколо Сонця повільніше, ніж думали давні римляни, тому юліанський календар відставав. Папа Римський Григорій XIII виправив ситуацію, реформуючи календар, зробивши деякі роки невисокосними та перестрибнувши 10 днів. Так з'явився григоріанський календар.

У чому ж різниця? Фактично її немає та вона більше стосується конфесійних нюансів. Переходом на новий календар ми не змінимо релігійні звичаї православної церкви або не буде автоматично зараховуватися до іншої конфесії. Традиції для нас залишатимуться такими самими.

Яка різниця між святкуванням Різдва за старим і новим стилем — 7 січня та 25 грудня? Відповідь церкви - фото №1

Доктор богослов’я та доцент кафедри літургійних наук Українського католицького університету отець Василь Рудейко вважає, що різниці у святкуванні Різдва 25 грудня і 7 січня для нас не має бути. За його словами, це лиш астрономічна помилка, а не якась суттєва проблема.

Це не догматична проблема, вона не зачіпає основ віри, це суто астрономічна помилка, яку давно треба виправити. Московська церква дуже довго використовувала календарне питання, щоб створювати напругу та конфлікти в Україні, щоб політизувати це питання. Хоча на практиці воно давно вивчене,

роз'яснив він.

Однак для цікавості пропонуємо вам дізнатися, у чому різниця святкування Різдва західного та східного обряду. Читайте далі!

Традиції святкування Різдва західного обряду

Різдво для католиків та протестантів є особливим і найважливішим релігійним святом. Напередодні Різдва люди дотримуються Адвенту — очікування свята, коли особливо приділяють увагу духовному життю. Деякі, за бажанням, дотримуються посту.

Свято об’єднує навколо усю родину, яка з трепетом прикрашає домівку до Різдва. Серед символів цього свята особливе місце займає ялинка, а також — різдвяний вінок, омела, солома та подарунки.

Яка різниця між святкуванням Різдва за старим і новим стилем — 7 січня та 25 грудня? Відповідь церкви - фото №2

У вечір 24 грудня, коли на небі з’являється перша зірка, родини збираються на Святій Вечері з пісних страв: риби, оплаток (пісний хліб), фруктів, горіхів та іншого. Перед трапезою голова сім’ї читає уривок з Євангелія, родина співає першу коляду, а потім всі разом переламують різдвяний хліб.

Після вечері родина вирушає до храму — на Месу Надвечір’я Різдва , яка символізує єдність Отця і Сина. Меса, як правило, починається опівночі. Під час неї священник кладе в різдвяний вертеп фігурку немовляти Ісуса. Друга святкова Меса відбувається на світанку і символізує час народження нового життя з утроби матері. Третя Меса , яку відправляють вдень, символізує народження Ісуса у серця всіх вірян.

25 грудня на стіл подається святкова їжа. Головною стравою у більшості католиків і протестантів є запечена індичка, качка, свинина та інші страви. Також, 25 грудня всі шукають подарунки від Санти , або Святого Миколая.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Традиції святкування Різдва східного обряду

Православні та греко-католики раніше святкували Різдво 7 січня. Для християн східного обряду Різдво Христове є важливим релігійним святом, але йому передує Великдень, який для них має ще більше значення.

Щороку перед Різдвом християни додержуються суворого різдвяного посту . Під час посту віряни стараються духовно очиститися та покаятися у гріхах.

Яка різниця між святкуванням Різдва за старим і новим стилем — 7 січня та 25 грудня? Відповідь церкви - фото №3

Напередодні Різдва, 6 січня, відзначається Святий Вечір — люди готують 12 пісних страв на честь 12 апостолів Христа. Традиційно на столі розташовують узвар, пампухи, борщ з вушками та кутю, яка є головною стравою Святого Вечора. Сім'я сідає за стіл вечеряти лише після того, як на вечірньому небі з’являється перша зірка. Господар будинку запалює різдвяну свічку, виголошує молитву і благословляє їжу.

7 січня люди вирушають на богослужіння , а потім відвідують родичів, виконують колядки та представляють вертепи — мандрівні театри з живих акторів або ляльок, що відтворюють події народження Христа у Вифлеємі. У цей день завершується різдвяний піст.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали про  5 найгірших варіантів подарунка на Миколая. Ні в якому разі не даруйте такого своїм рідним!