Щоб на вас не дивилися косо: як вітаються на Водохреща в Україні

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

5 січня віряни вже відзначили Водохресний Святвечір за новим церковним календарем свят , а 6 січня - було Хрещення Господнє. Але все ж в Україні залишається чимало людей, які продовжують святкувати Йордан 19 січня - за старим календарем. Сьогодні ми розповімо вам, як правильно вітатися в ці дні - 18 і 19 січня 2024 року.

Під час великих церковних свят українці вживають певні форми вітання. Тож, щоб не потрапити в незручне становище, коли ви вітаєтесь чи відповідаєте на привітання зі святом Водохреща, скористайтесь нашою шпаргалкою нижче.

Як вітатися на Водохреще

Зазвичай, під час різдвяних свят українці користуються наступними формами вітань:

  • “Христос народився!”

  • “Христос рождається!”

  • “Христос ся рождає!”

У відповідь потрібно казати: “Славімо його!”, “Славіте його!” .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Проте на Водохреще часто вживають іншу форму вітання: “Христос хрещається!” . У відповідь на таке вітання потрібно казати “У річці Йордані” . До речі, так українці вітаються й у Хрещенський Святвечір, який святкують напередодні Хрещення Господнього.

Фото: freepik.com
Фото: freepik.com

Як зазначає 24 Канал, ви можете вживати будь-яку з цих форм вітань. Вони є синонімічними, а їх вживання залежить від регіону України та традицій і діалекту, які там існують. Також священники зазначають, що форми “Христос хрещається” та “Христос рождається” є більш богословськими поняттями.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали про ворожіння на Водохреще. Як дізнатися свою долю на цілий рік та здійснити бажання - дізнавайтесь у цій статті .

Фото: segodnya.ua