Масниця 2024: коли відзначати та як правильно святкувати

Усі свята
857
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Раніше ми писали, коли буде Великий піст за новим церковним календарем. А в цій статті розповімо, коли українці святкуватимуть Масницю. 

Масниця - одне з найвеселіших старослов’янських свят. Традиційно воно розпочинається за тиждень до Великого посту й триває 7 днів. Про це пише ТСН.
 
Часто Масницю називають ще Сирним тижнем. Це пов’язано з тим, що у цей період не можна вживати м’ясні продукти, а молочні вважають обов’язковими. Також можна зустріти й інші назви цього свята, які є популярними в різних регіонах нашої неньки: М’ясопусний тиждень або М’ясопуст, Млинцевий тиждень, Повзуха, Молочний тиждень, Колодій, Пущення тощо.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Коли Масниця у 2024 році

Масний тиждень не має фіксованої дати, оскільки має прив’язку до Великого посту, а він, своєю чергою, до Великодня. Цьогоріч святковий тиждень розпочнеться 11 березня й триватиме до 17 березня. А вже з 18 березня розпочнеться Великий піст.

Фото: narodna-pravda.ua
Фото: narodna-pravda.ua

Масниця: традиції

Кожен день Масного тижня має своє значення і, відповідно, традиції святкування.

► Понеділок - Зустріч.  Цього дня заведено встановлювати опудало Зими на головній площі міста чи селища, пекти млинці та ліпити вареники. Люди ходять в гості чи приймають їх у себе.

► Вівторок - Загравання.  Цей день традиційно проводять у гуляннях та гостях. Наші предки нерідко влаштовували оглядини, бажаючи встигнути посватати дітей до початку Великого посту.

► Середа - Тещині млинці. Зять відвідує другу маму, а та, своєю чергою, пригощає його млинцями. Вважалося, що цим смаколикам можна сказати про стосунки у родині.

► Четвер - Розгуляй. Цього дня проходять народні гуляння - катання на санях, стрибання через багаття та відвідування ярмарки.

► П’ятниця - Тещині вечірки. День, коли вже теща йде в гості до зятя (часто у супроводі родичів чи подружок). Чоловік повинен догодити гостям та почастувати їх різними смаколиками.

► Субота - Посиденьки зовиці. Заміжні жінки кличуть до себе в гості незаміжніх дівчат - дарують їм подарунки, пригощають млинцями та разом ворожать на майбутнє.

► Неділя - Проводи або Прощена неділя. Цього дня заведено казати “Пробач мені” і відповідати “Бог простить і я прощаю”. Закінчується Масний тиждень спалюванням опудала Зими.

Фото: znaj.ua
Фото: znaj.ua
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми публікували новий календар головних свят на 2024 рік. Збережіть, щоб не забути!

Фото: bhub.com.ua