День державного герба України. Історія свята, цікаві факти про тризуб та патріотичні картинки

Усі свята
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Журналістка

19 лютого в календарі державних свят відзначається День державного герба України. В нашому матеріалі ви можете прочитати історію цього свята, а також дізнатися цікаві факти про наш тризуб.

19 лютого 1992 року Верховна Рада України затвердила тризуб як Малий Герб України, розглядаючи його як ключовий елемент Великого Державного Герба України. А конкурс для створення проєкту Державного Герба України був оголошений ще 24 червня 1991 року.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

За координацією Комісії з культури та духовного відродження Верховної Ради була сформована робоча група-журі, до якої увійшли народні обранці, історики, мистецтвознавці та музейні фахівці. 4 жовтня 1991 року експертна група оголосила результати конкурсу, на який надійшло понад 200 робіт (всі вони зараз зберігаються в Центральному державному архіві органів центральної влади та управління). Важливо зазначити, що 192 із цих робіт містили зображення тризуба у різних варіаціях.

Переможцем конкурсу став проєкт історика-геральдиста Андрія Гречила та художника Івана Турецького. За словами самого Гречила, обрання тризуба у графічній традиції періоду Великого князя Володимира не було випадковим, оскільки "саме за князя Володимира всі етнічні українські землі були об’єднані в одній державі".

За тризубом тягнеться тисячолітня історія. Тож пропонуємо вам дізнатися цікаві факти про герб України.

Цікаві факти про державний герб України

  • Що символізує Тризуб? Для українців по всьому світу Тризуб означає нерозривний зв'язок із Вітчизною. У різні періоди історії наш Тризуб став символом боротьби за незалежність. У давні часи він використовувався як своєрідний оберіг. Зображення тризуба археологи знаходили на багатьох артефактах, датованих з I століття нашої ери.

  • Радянська тоталітарна система вважала тризуб "націоналістичним знаком" і жорстоко карала тих, хто його використовував. У сприйнятті кремлівських катів з тих часів мало що змінилося.

  • Існує близько трьох десятків теорій походження і значення тризуба (сокіл, якір, символ триєдності світу).

  • У часи Київської Русі тризуб був родовим знаком Рюриковичів. Його зображення археологи знаходять на монетах, печатках, посуді, цеглі, настінних розписах.

  • Посли київського князя Ігоря (912-945 рр.) при укладанні договорів із візантійцями мали свої печатки з тризубом. Київський князь Володимир Святославович (980-1015 рр.) теж використовував тризуб на монетах, де з одного боку зображувався портрет володаря, а з іншого – тризуб.

День державного герба України. Історія свята, цікаві факти про тризуб та патріотичні картинки - фото №1
Фото: freepik.com
День державного герба України. Історія свята, цікаві факти про тризуб та патріотичні картинки - фото №2
Фото: freepik.com
День державного герба України. Історія свята, цікаві факти про тризуб та патріотичні картинки - фото №3
Фото: freepik.com
День державного герба України. Історія свята, цікаві факти про тризуб та патріотичні картинки - фото №4
Фото: freepik.com
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми публікували календар церковних свят на лютий за старим стилем. Ця інформація стане корисною для тих, хто ще не перейшов на новий стиль.