Преподобного Йосипа Багатохворобливого, Печерського: як молитися та від чого він помагає

Усі свята
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

Преподобного Йосипа Багатохворобливого
canva.com

Цього дня, за потреби, можна звернутися до святого з молитвою та вірити, що ваші щирі прохання скоро здійсняться

У церковному календарі квітня 2024 року є важлива дата, про яку варто знати усім християнам. 4 квітня — Йосипа Багатохворобливого. Інші назви свята — Йосифа Багатоболізного, Йосифа Печерського. Дата присвячена пам’яті святого, преподобного ченця Києво-Печерської обителі. Усі цікаві деталі про свято 4 квітня читайте у нашій статті.

Ким був Йосип Багатохворобливий?

Згідно з Вікіпедією , преподобний Йосиф Багатоболізний жив у XIV ст. він дуже важко хворів та в муках звернувся до Бога з молитвою та дав обітницю: якщо Господь подарує йому здоров'я, він стане ченцем та буде служити братії Києво-Печерського монастиря до кінця життя. Так і сталось. Бог почув молитви нужденного, а той дотримав обіцянки та вступив в Києво-Печерський монастир, прийняв постриг.

Він щодня багато трудився, сповідував строгий пост (нагадаємо, зараз у розпалі Великий піст перед Великоднем ), та багато молився. У цілому преподобний Йосип присвятив своє життя служінню людям. Після смерті святий Йосиф був похований в Дальніх печерах, де зараз знаходяться його нетлінні мощі, до яких вже століттями приходять багато вірян. Відомо також, що рука покійного Йосипа так і залишилася в положенні молитви.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

В Україні преподобного Йосипа вважають одним з найбільш шанованих святих, що мав великий вплив на духовність та культуру. Адже він своїм прикладом відданого та щирого служіння Богу надихнув мільйони людей, що знаходяться в пошуках спокою та духовного розвитку. Він також показав, яких великих успіхів можна досягти через близьке спілкування з Богом.

Йосип Багатоболізний свято
pixabay.com

Від чого помагає Йосип Багатоболізний

Християни, які цікавляться історією, вже століттями надихаються прикладом святого Йосипа через його діяння, самовідданість та глибоку віру. Тому, звертаючись з молитвою та словами від щирого серця до Йосипа Багатохворобливого, можна просити про укріплення віри, смирення, терпіння, душевний спокій.

Після канонізації Йосип Печерський також згадується як цілитель, тож можна молитися святому за здоров’я своє та близьких, просити про зцілення від важкої хвороби та про покровительство.

Молитва до преподобного Йосифа Печерського

***

О, великий преподобний отче Йосифе! Великий молитвеннику до Бога за нас грішних, милосердний заступнику в усяких скрутах наших, ратник за душі наші від утисків бісових! Молися до Господа нашого Ісуса Христа за нас, бідних і грішних, щоб Він згодився нам помилувати наші прогрішення і визволити нас від зла душевного і тілесного.

Щиро благаємо тебе, преподобний Отче Йосифе, не лишай нас без заступництва свого перед Всемилостивим Господом, бо ми без тебе — ворогам своїм в лапи. Будь ти нашим духовним наставником, нашим покровителем і нашим захисником від усякого зла. Амінь.

***

Потоками сліз твоїх пустелю безплідну обробив ти, / і її молитвою сердечною і працями великими плодоносної зробив, / і був ти світильником всесвіту, сяючи чудесами, / Йосип, отче наш, / тепер моли Христа Бога, щоб спаслися душі наші.

преподобного Йосипа Печерського
pixabay.com

4 квітня: що не можна робити

Також кілька слів скажемо про заборони на преподобного Йосипа Печерського.

  1. Цього дня не можна їсти чорний хліб, щоб не було фінансових проблем.

  2. Заборонено прати рушники та білизну у цей день.

  3. Не варто цього дня виносити з дому сміття, щоб разом з ним не винести своє щастя.

  4. Не потрібно приймати серйозні рішення та починати нові справи.

  5. Не слід робити великі закупи.

  6. Під забороною вживання алкоголю, м’ясних, молочних продуктів, яєць, адже триває Великий піст.

  7. Також не можна сваритися, з’ясовувати стосунки, пліткувати, заздрити.

  8. Не можна проганяти журавлів, інакше чекайте на нещастя.

Преподобного Йосипа Багатохворобливого
pixabay.com

Сподіваємося, ця інформація була для вас корисною.

Також нагадаємо, скоро християни східного обряду святкують Великдень, тому варто вже починати готуватися. Не пропустіть цікавий матеріал про те, що не можна робити на Пасху.