Викрадена українська святиня: про що молитися перед Вишгородською іконою Божої Матері 28 квітня

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Жінка молиться, фото
Фото: unian.ua

Ікону викрали з Київської Русі 869 років назад

28 квітня віряни вшановують пам’ять Вишгородської (Володимирської) ікони Божої Матері. У цій статті розповідаємо про історію великої української святині, яку безсоромно вкрали та вивезли до рф. Також публікуємо сильну молитву, яку варто прочитати перед цією чудотворною іконою. Які ще церковні свята чекають на нас у квітні - розповідаємо у цьому матеріалі .

Згідно з переказами , цю ікону написав святий апостол та євангеліст Лука у Єрусалимі, де вона і зберігалася до V століття. Потім її перевезли до Константинополя, а в 1131 році Константинопольський Патріарх подарував її київському князеві Мстиславу Володимировичу. Той поставив її у дівочому монастирі, розташованому у місті Вишгород, що під Києвом.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Князь Мстислав Володимирович, картинка
Фото: wikipedia.org

Та, на жаль, у 1155 році її було викрадено володимирсько-суздальським князем Андрієм Боголюбським і відтоді вона знаходиться у росії. Він розмістив ікону у місті Володимир, де вона пробула 235 років, а потім її перевезли до москви.

Вишгородська ікона Божої Матері: про що до неї молитися

Цією найшанованішою іконою в Україні благословляють дітей, з нею вінчаються, а також до неї звертаються з проханнями про:

  • зцілення від недуг;

  • мир та злагоду у родині;

  • мир та захист від ворогів, про допомогу тим, хто захищає рідну землю;

  • вирішення важких життєвих ситуацій та конфліктів на роботі;

  • допомогу, коли потрібно прийняти важливе рішення;

  • духовне прозріння та наставлення на шлях істинний.

Вишгородська ікона Божої Матері, фото
Фото: wikipedia.org

Молитва до Божої Матері

До кого вдамося, Владичице? До кого припадемо у скорботі нашій, якщо не до Тебе, Царице Небесна? Хто плач наш і зітхання прийме, якщо не Ти, Пренепорочна, Надіє християн і Пристановище нам, грішним? Хто перевершить Тебе у милості? Прихили слух Твій до нас, Владичице, Мати Бога нашого, і не відкинь тих, що потребують допомоги Твоєї: почуй стогін наш, підкріпи нас, грішних, врозуми і навчи, Царице Небесна, і не відступи від нас, рабів Твоїх, Владичице, за нарікання наше, але будь нам Матір’ю й Заступницею, і передай нас милостивому покрову Сина Твого. Влаштуй нашу долю, як Сама зволиш, і приведи нас, грішних, до тихого й мирного життя, щоб, оплакуючи гріхи наші, ми раділи з Тобою завжди, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, які іменини будуть у квітні 2024 року. Кого і коли вітати з Днем ангела - дізнавайтесь у цій статті .