Великдень 2024: коли будемо святкувати та які заборони свята

Великдень
982
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото паска і крашанки
Фото: report.if

Пасха цього року святкується 5 травня, досить рано

Воскресіння Христове, або Великдень - одне з найсвітліших, найрадісніших та найважливіших свят у церковному календарі. Великдень належить до перехідних церковних свят, тому кожного року його дата змінюється , але незмінними зберігаються заборони та традиції свята.

В день Воскресіння Христового особливо відчувається радість за життя, здоров'я та спасіння, а пісні хвали звучать особливо щиро та проникливо, церковні проповіді сягають найтонших струн серця, а все навколо пройняте відчуттям подяки за жертву нашого Спасителя.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Коли відзначатимуть Великдень 2024

У 2024 році свято Великодня за григоріанським календарем припадає на 31 березня, а за новоюліанським та юліанським – на 5 травня, як бачимо, різниця становитиме понад місяць. Воскресіння Христове є державним святом в Україні та завжди відзначається у неділю. Цьогоріч вважається, що це рання Пасха. 

У 2025 році християни східного і західного обрядів відзначатимуть Воскресіння Христове в один день — 20 квітня.  Дата Великодня розраховується за місячним календарем. Метод за яким розраховують дату свята називається Пасхалія. 

Великий піст 2024

Святкуванню Великодня передує Великій піст, який триває сім тижнів. В цей час віряни відмовляються від їжі тваринного походження — м’яса, яєць, масла, молока та намагаються очистити свій дух і тіло. У 2024 році піст розпочнеться 18 березня і закінчиться 4 травня, напередодні самого Великодня. Останній тиждень посту, який вважається найсуворішим, називають Страсною седмицею.

Традиції на Великдень

Під час усіх великодніх свят православні українці вітають один одного спеціальним великоднім вітанням: "Христос Воскрес!" - "Воістину Воскрес!", висловлюючи щастя і радість та тричі обмінюються поцілунками.

Перед святом люди намагаються провести генеральне прибирання оселі, розфарбовують варені яйця, печуть традиційну випічку - паску та готують багато смачних страв. Перед Великоднем віряни готують святковий кошик з продуктами, який зранку буде освяченим. З ним віряни приходять до храму на святкову нічну літургію.

За столом на Великдень збираються усією родиною та б'ють освячені крашанки і писанки, які потім з'їдають першими. Це називається - розговітися.

На фото розфарбовані яйця та заєць
Фото: uamodna

Що не можна робити на Великдень

  • займатися важкою фізичною працею;

  • робити домашню роботу: шити, вишивати, будувати, прати, лагодити;

  • не можна бажати зла, лаятися, сумувати, ображатися;

  • заздрити;

  • засуджувати і обговорювати;

  • відмовляти у допомозі та милостині;

  • ворожити, проводити ритуали та обряди;

    викидати освячену їжу, краще згодувати її тваринам;

  • не можна одружуватися і вінчатися;

  • у цей день не варто ходити на кладовище.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, що зі святкових страв приготувати на Великдень. Які страви обов'язково мають бути на столі та яку особливу випічку готують саме на Воскресіння Господнє.