Песах: що не можна робити та традиції свята, про які варто знати

Усі свята
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

заборони на песах 2024
canva.com

Не пропустіть важливу інформацію, щоб дотриматися усіх рекомендацій

У нашому розділі “Свята” ми регулярно ділимося з нашими читачами цікавими фактами про дати, важливі для різних релігій та конфесій. Цього разу ми розповімо вам, що не можна робити на Песах та які є традиції у єврейського свята.

Песах 2024: дата свята

Варто знати, що свято Песах не має фіксованої дати, проте завжди святкується на 14 день місяця Нісан. Це перший місяць біблійного року в єврейському календарі. Песах святкується впродовж 7 днів в Ізраїлі та 8 днів за його межами.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Песах у 2024 році починають святкувати з вечора 22 квітня (понеділок) до ночі 29 (30) квітня (вівторок).

песах традиції
pexels.com

Песах: що за свято, історія дати

Багато хто думає, що християнське свято Пасха та єврейське свято Песах — одне і те ж свято. Насправді це не так.

Назва “Песах” походить від слова “пасах”, яке означає “той, що пройшов повз, оминув”. І присвячене свято історії виходу євреїв з Єгипту та старозавітним 10 карам.

Історія свята Песах дуже древня та корінням входить у часи, коли євреї ще жили за канонами Старого Завіту та були під гнітом рабства фараона з Єгипту, очікуючи приходу Месії, що стане їхнім Визволителем та зробить юдеїв вільним і незалежним народом. Так, коли фараон відмовив Мойсею у проханні відпустити євреїв з рабства, на Єгипет впали 10 кар. Останньою з них стала смерть усіх первістків у кожному домі. Будинки євреїв кара оминула, оскільки напередодні Бог наказав євреям зарізати ягнят, засмажити м'ясо, а кров'ю жертовних тварин позначити свої будинки. Вночі ангел смерті “пройшов повз” будинків євреїв, а в інших будинках загинули всі немовлята-первістки. Кара не оминула й фараона: помер його син.

Після цього узурпатор все ж таки вирішив відпустити євреїв і 600 тисяч людей залишили Єгипет. Проте згодом він передумав і відправив за євреями гонитву. Червоне море розступилося перед Мойсеєм та його людьми, але зімкнулося перед єгиптянами-переслідувачами. Так Мойсей через пустелю повів євреїв до свободи. Однак їхній непростий шлях тривав 40 років і нарешті вони знайшли свою землю, свободу та незалежність.

песах що не можна робити
pexels.com

Що не можна робити на Песах

Євреї дуже суворо дотримуються рекомендацій щодо святкування Песаху. Найголовніші заборони на Песах ми зібрали далі.

На Песах не можна:

  1. Працювати у перший та останній день свята.

  2. Їсти продукти, виготовлені на заквасці, дріжджах чи в результаті бродіння; і навіть тримати ці продукти дома під час свята. Під забороною як звичайний хліб, квашені продукти, так і алкогольні напої на основі бродіння.

  3. Користуватися речовинами, що містять продукти бродіння, наприклад, борошняним клейстером.

  4. Користуватися звичайним посудом, оскільки він вбирає в себе заборонені продукти протягом року. Тому на свято купують новий спеціальний посуд, або очищають домашній посуд у рабина.

Традиції на Песах

Євреї обожнюють Песах і з великим задоволенням святкують його цілий тиждень у радісній атмосфері, присвячуючи багато часу вивченню Тори та молитві.

Так, у перший і другий день Песаха проводять спеціальну ритуальну вечерю — Седер, збираючись усією родиною за святково накритим столом. Для цієї трапези готують страви, що мають символічне значення. Обов’язково у святковому меню має бути:

  • маца — основна страва свята Песах, яка готується без додавання дріжджів;

  • бейца — зварені круто або запечені в духовці яйця;

  • м’ясо на кістці;

  • гіркі трави та зелень, а також страви з ними;

  • вода з розведеною ложкою солі, щоб вмочати зелень;

  • фрукти та страви з них;

  • вино та виноградний сік, обов’язково залишаючи келих вина для пророка.

З третього по шостий день Песаха вважаються напівсвятковими днями, тому багато хто виходить на роботу, однак у цілому працювати не заведено. А сьомий і восьмий день (в Ізраїлі тільки сьомий) знову вважаються святковими. Завершують свято молитвою, а також вживанням маци й вина.

що не можна робити на песах
pexels.com

Сподіваємося, ця інформація була для вас корисною.

Також нагадаємо, що зараз християни готуються до святкування Пасхи. Рекомендуємо вам ознайомитися з інформацією, яка допоможе вам випекти неймовірно смачну паску. Читайте за посиланням , що категорично не можна робити під час випікання паски.