Чому сьогодні не можна розчісувати волосся: особливості свята 23 квітня

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Дівчина розчісує волосся, фото
Фото: bhub.com.ua

Уникайте сварок та не ображайте тварин (і не лише у це свято)

23 квітня у церковному календарі - День пам’яті великомученика Георгія Побідоносця (Юрія Переможця). В народі ж це свято відоме як Юріїв день або Юрій Весняний. Що відомо про історію свята та які головні заборони цього дня - ділимося з вами у цій статті.

Раніше Православна церква України вшановувала святого Георгія (Юрія) 6 травня. Та від вересня 2023 року набрав чинності новий церковний календар, тож це свято змістилося у даті на 23 квітня.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

На іконах ця найбільш відома та шанована християнами постать зображується воїном, який сидить верхом на білому коні та пронизує списом змія. Це символізує перемогу добра над злом, святого над дияволом, християнства над язичництвом.

Георгій Побідоносець, картинка
Фото: unian.net

Історія свята

Святий Георгій народився у III столітті у заможній та знатній родині. Згодом пішов на військову службу та став воєначальником в імператора Діоклетіана, який був відомим гонителем християнства.

Одного разу Георгій виступив проти політики імператора. Він роздав все своє майно бідним, відпустив на волю своїх рабів та оголосив себе християнином перед Діоклетіаном. За це чоловіка кинули в темницю та катували, але рани Георгія зцілив ангел, що з’явився.

У результаті мученика засудили до страти. Дружина імператора, Олександра, яка увірувала в Христа, впала до ніг Георгія та стала благати пробачити її чоловікові. За це Діоклетіан наказав відсікти обом голови.

Що не можна робити 23 квітня:

  • лаятися, лихословити, кричати, сваритися або сперечатися, інакше накличете гнів святого;

  • займатися рукоділлям, полюванням і риболовлею;

  • робити будь-що з вовни та носити одяг з неї;

  • розчісувати та стригти волосся - воно буде слабким;

  • брати до рук гострі предмети;

  • відмовляти у допомозі;

  • ображати худобу та домашніх тварин.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали про державні та професійні свята, що відзначатимемо у квітні. Повний список - тут .