Російське свято, яке люблять багато українців: коли насправді відзначають Міжнародний день доньки

Усі свята
699
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Міжнародний день доньки, фото
Фото: freepik.com

Розповідаємо, чому не варто нікого вітати з Днем доньки 25 квітня

А ви вже встигли привітати когось з Днем доньки 25 квітня? Якщо ні — це добре, адже сьогодні це свято відзначають тільки в одній країні… в Росії. Наша редакція розповідає, чому День доньки 25 квітня досі полюбляють відзначати українці та коли насправді святкують цю дату у світі.

Російські ЗМІ вже не перший рік активно розповсюджують інформацію про те, що 25 квітня відзначається Міжнародний день доньки. Однак за даними організації "НотаЄнота", ця дата стала відомою як Міжнародний день доньки виключно завдяки російським медіа. Ніде більше у світі цього дня доньок не вітають.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ба більше, народного дня доньки як такого не існує. Є кілька дат, які асоціюються із цією подією, проте більша частина світу відзначає цей день у четверту неділю вересня. У 2024 році ця дата припадає на 22 вересня.

Ноги у цього свята "ростуть” з Індії. Там дівчаток часто дискримінують через їхню стать. Тож не так давно у країні з’явилась ініціатива відзначати День доньки, яка згодом розповсюдилася в інші куточки світу. Індо-канадська асоціація жінок обрала 1 вересня для відзначення Міжнародного дня доньки, починаючи з 2012 року. До того ж у це свято важливо звертати увагу суспільства на проблему гендерної дискримінації та підкреслювати, що жінки та чоловіки повинні мати однакові права. Донька у сім'ї не менш важлива і не менш щаслива, ніж син, тому їй належить така ж повага.

Чому ж чимало українців досі думають, що Міжнародний день доньки відзначають саме 25 квітня? Це вельми вдалі наслідки російської пропаганди. Автори цих свят досить часто використовували терміни "Всесвітній" та "Міжнародний", щоб маніпулювати та заплутувати людей. Згодом традиція вітати з Днем доньки в Україні вкорінилась настільки, що навіть зараз, під час повномасштабної війни, люди діляться сотнями листівок та привітань цього дня.

То чи варто вітати з Днем доньки 25 квітня та відправляти близьким картинки? Вище ми визначили, що це свято було створене Росією, а більшість країн відзначають Міжнародний день доньки в четверту неділю вересня. Тож вибір за вами.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Але одне свято сьогодні відзначають точно. Це День ангела Марка. Ми зібрали найкращі вірші, картинки та листівки з іменинами.