Замість 8 березня: що потрібно знати про свято День української жінки, яке торік викликало шквал скандалів в Мережі

Свята
11 754
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Красива дівчина українка, фото
freepik.com

25 лютого в Україні відзначають день народження Лесі України, однак минулого року деякі активні громадянки нашої країни хотіли перетворити його на День української жінки

8 березня вже не перший рік стає приводом для дискусій — хтось хоче його скасувати, а хтось замінити. Ми вже розповідали, чи будемо ми відзначати Міжнародний жіночий день у 2024 році, а тепер розкажемо про скандальне свято День української жінки, яким власне хотіли замінити 8 березня.

Законопроєкт, що стосується введення Дня української жінки 25 лютого, було подано на розгляд до Верховної Ради минулого року. Тоді ця ініціатива викликала в Мережі чимало суперечок. Оксана Савчук, яка виступила ініціаторкою цієї пропозиції, обрала дату 25 лютого не просто так, адже це день народження Лесі Українки, за її словами , найвдаліший день для відзначення свята української жінки.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Автори цього законопроєкту наголошували на тому, що 8 березня було встановлене в Україні за окупаційного радянського режиму і пов'язане з Лютневою революцією в Росії у 1917 році. За їхніми словами, це свято використовувалося радянським режимом для пропаганди комуністичної моделі поведінки жінки та її місця в суспільстві. Ба більше, вихідний день 8 березня завдає шкоди економіці України і є характерним лише для пострадянських країн та країн з критичним становищем у сфері жіночих прав.

Деякі українці ідею відзначати День української жінки тоді підхопили. В Мережі почали ширитися відповідні картинки та листівки, присвячені цьому святу.

Листівка з Днем української жінки
vitannya.in.ua
Картинка з Днем української жінки
vitannya.in.ua
Привітання з Днем української жінки
vitannya.in.ua
Привітання у вигляді картинки з Днем української жінки
vitannya.in.ua

Однак чимало громадян почали цю ініціативу критикувати, адже чіткого обґрунтування це свято немає, а 8 березня від самого початку — не радянське свято. Традиційно воно з'явилося в США. Ініціаторкою цієї дати стала Клара Цеткін, яка боролася за права жінок. Та й з 1997 року 8 березня набуло статусу міжнародного свята й отримало назву Міжнародний день боротьби за жіночі права і міжнародний мир. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

А ще чимало українців були проти того, щоб відзначати День української жінки 25 лютого. Адже це наступний день після річниці початку повномасштабної війни в Україні.