Не можна позичати гроші та прибирати: що заборонено робити 11 липня

Усі свята
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Що заборонено робити 11 липня
Що не можна робити 11 липня. Фото: freepik.com

Розповідаємо, що не можна робити цього дня

11 липня православні віряни вшановують пам'ять святої рівноапостольної княгині Ольги за новим стилем. Що не можна робити цього дня? Читайте на Хочу!

Згідно з літописами княгиня Ольга правила Київською Руссю з 945 по 962 роки після смерті свого чоловіка, великого князя Ігоря. У 954 році Ольга відвідала Константинополь і прийняла християнство. Під час хрещення їй було дано ім'я Олена на честь святої цариці Олени Рівноапостольної, яка віднайшла Хрест Господній. Після повернення з Візантії княгиня активно поширювала християнство на своїх землях, будувала православні храми та боролася з язичництвом. Вона померла 24 липня 969 року, тому за старим календарем її свято відзначали саме цього дня.

В народі цей день відомий як Ольжин день. До святої Ольги наші предки зверталися з молитвами про гарну погоду, милосердя до женців та вчасне завершення жнив перед початком рясної роси, яка могла спричинити гниття жита.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

11 липня віряни йдуть до церкви, щоб помолитися святій Ользі, яка вважається покровителькою вдів та новонавернених християн. Її просять про щасливий шлюб та сімейне благополуччя, а ікону святої Ольги тримають вдома для захисту, зміцнення віри та допомоги у важких рішеннях.

У цей день спостерігають за природою і прикметами, щоб передбачити погоду та врожай. Ось головні прикмети:

  • Грім 11 липня обіцяє хороший вилов риби.

  • Глухий грім — до затяжної негоди.

  • Сонячний день обіцяє багатий врожай ягід.

  • Мошкара роїться — восени буде багато грибів.

  • Ясне нічне небо зі Стожарами — успішні жнива та добрий врожай.

Що не можна робити:

  • прати та прибирати, щоб не хворіли руки і суглоби

  • сваритися і лихословити, бо буде важко помиритися

  • позичати гроші, оскільки їх можуть не повернути

  • планувати весілля, бо шлюб може бути недовгим.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадуємо, що раніше ми публікували календар свят на 2024 рік. Збережіть, щоб не загубити повний перелік всіх церковних, професійних та державних свят, які будуть відзначатися в Україні у 2024 році.