Як святкують 8 Березня в різних країнах світу: в Італії дарують мімози, а в Греції обливають чоловіків водою

8 Березня
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

8 Березня, фото
freepik.com

Розповідаємо про традиції святкування 8 Березня у світі

Міжнародний жіночий день, який щорічно відзначають 8 березня, став доволі популярним святом ля багатьох українців. Можна припустити, що ініціаторам цієї дати не сильно припала б до душі традиція дарувати тюльпанчики й проліски, однак в цьому матеріалі не про це. Історію 8 Березня ми вже розповідали, а тепер поговоримо про те, як Міжнародний жіночий день відзначають у світі.

Німеччина

Оскільки до 1990 року Німеччина була роз’єднаною на ФРН і НДР, саме у Німецькій Демократичній Республіці, яка перебувала під радянським впливом, відзначали 8 Березня. Після об’єднання більшість німців вирішили вітати жінок у травні — на День матері. Проте феміністки та ліві політичні сили не втрачають нагоди влаштувати мітинги в це свято.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Китай

У КНР з нагоди свята скорочений робочий день мають лише жінки. 8 Березня не є вихідним днем. Школи, університети та робочі організації працюють у звичайному режимі. Вітають переважно заміжніх і жінок віком від 35 років. Натомість дівчата влаштовують собі свято "юних красунь", яке відзначають 7 березня.

Італія

В Італії 8 Березня не є державним вихідним. Від 1946 року символом італійського 8 березня стала мімоза. Саме її заведено дарувати. Жінки у цій країні святкують 8 Березня без чоловіків — у колі подруг.

США

Хоча і батьківщиною Міжнародного жіночого дня сміливо можна назвати Сполучені Штати, зараз за Океаном немає традиції святкування 8 Березня. Жінок вітають у День святого Валентина та в День матері.

Велика Британія

У Британії 8 Березня — також звичайний робочий день. Традицій святкування, як на пострадянському просторі, немає. Якщо цього дня на вулицях Лондона ви зустрінете людину з квітами, що несе їх для коханої жінки, на 99 відсотків це буде іммігрант зі Східної Європи. Лише різні рухи й організації за права жінок збираються на мітинги цього дня.

Польща

В Польщі, як і в Німеччині, в цей день не роблять вихідний, але чоловіки не забувають вітати жінок з цим святом. На квіткових базарах з'являються весняні квіти, які надзвичайно швидко розбирають. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Литва

Литовці вважають, що 8 Березня — свято приходу Весни, яка своєю чергою асоціюється з любов’ю та жінкою. Однак в Литві можна зустріти безліч протилежних думок стосовно "Міжнародного жіночого дня". Хтось це свято любить та підтримує, а хтось не бачить в нього аж ніякого сенсу. Та й у багатьох 8 Березня асоціюється з радянськими часами.

Франція

У Франції Міжнародний жіночий день не є популярним святом. Його святкують тут тільки комуністи та "ліві". Жінок у Франції вітають у травні — на День матері.

Греція

Якщо ми заглянемо в Грецію на святкування “Бабосів” — жіночого свята — то ми побачимо, як відзначають найбільш шанобливу і шановану жінку міста чи села. За традицією, жінки користуються своєю тимчасовою владою над своїми чоловіками, обливаючи їх водою.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми розповідали, що можна послухати 8 Березня. Не пропустіть ТОП-20 улюблених хітів українських виконавців.