Традиційний різдвяний павук: як виглядає неймовірна українська прикраса і що вона символізує (ФОТО)

Новий рік і Різдво
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

Традиційно на зимові свята наші предки прикрашали свої оселі різдвяними павуками. Що це за прикраса і від чого вона захищала мешканців дому - розповідаємо у цьому матеріалі на HOCHU.ua.

Сьогодні ми прикрашаємо свій дім на Різдво пишно вбраною ялинкою. А ось наші предки оздоблювали оселі традиційними прикрасами, зокрема - солом’яними павуками. Популярними вони були в різних регіонах України - на Поліссі, Київщині, Буковині, Галичині, Покутті, Лемківщині та Бойківщині.

Зазвичай дівчата збиралися разом на День святої Анни, щоб сплести таку прикрасу-оберіг від злих духів. Також наші предки вірили, що павук вбирав всю негативну енергію в домі. Вішали його на видному місці або біля ікон. Після Водохреща прикрасу обов’язково спалювали, таким чином очищуючи оселю від усякої нечисті.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

З чого виготовляють павуків

Традиційно павуків створювали з соломи, яку спеціально заготовляли: збирали пшеницю чи жито після Зелених свят і сушили, а взимку - замочували у гарячій воді та нарізали на соломинки різних розмірів.

Фото: @pavuk.store
Фото: @pavuk.store

Щоб виготовити павука:

  • Через порожнину соломинки просовують нитку та роблять з них різноманітні фігури - трикутники та квадрати. Так, більші символізують батьків і пращурів, менші - дітей.

  • За основу беруть найбільшу фігурку, а потім додають з її боків менші. Іноді кілька маленьких ромбів чи квадратів також поміщають всередину центральної фігурки.

  • Бокові стебла можна обмотати різноколірним папером.

Сьогодні в Україні можна знайти майстер-класи, де під наглядом майстрині ви зробите свою різдвяну прикрасу-оберіг. Також можна придбати готовий набір з інструкцією, щоб зробити павука вдома. Виготовити прикрасу не складно, але це потребує терпіння.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, яка різниця між святкуванням Різдва за старим і новим стилем - 7 січня та 25 грудня. Відповідь церкви ви знайдете у цьому матеріалі.

Фото: @pavuk.store