Все, що треба знати про Різдво Христове 2023: дата, історія та головні традиції, про які має знати кожен

Новий рік і Різдво
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Коли святкують Різдво в Україні? Якщо раніше у відповідь на це запитання ви могли почути дві дати, то все змінилося. У нашому матеріалі ми розповімо, чому і як усе змінилося (або ж повернулося на круги свої) і коли святкують Різдво 2023 року.

Різдво: дата та трохи історії

Ще у 336 році в Римській імперії було вперше задокументовано святкування Різдва Христового 25 грудня. Так сталося, що саме цього дня відзначалося одне з найважливіших свят — День Непереможного сонця, коли світлові дні ставали значно довшими.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

І тут може виникнути закономірне питання: чому Різдво святкують у день сонця, а не в день народження Ісуса Христа? Річ у тому, що точної інформації про дату народження Ісуса за всі дві тисячі років нашої ери знайти так і не вдалося. Але на Ефеському (Третьому Всесвітньому) церковному соборі офіційно саме 25 грудня встановили як дату святкування Різдва Христового.

Все, що треба знати про Різдво Христове 2023: дата, історія та головні традиції, про які має знати кожен - фото №1
Фото — Pinterest

Коли святкують Різдво: чому виникла плутанина в датах

Дата Різдва може трохи заплутати, якщо не знати історію. Наприкінці 46 року до нашої ери Юлій Цезар ввів у Римській імперії Юліанський календар. У 325 році він на Першому Нікейському соборі був затверджений як обов'язковий для всіх християнських країн.

Але в XVI столітті Папа Римський Григорій XIII запропонував реформу календаря, яка мала ліквідувати зміщення весняного рівнодення. Чому це його так непокоїло? За період з початку введення юліанського календаря між фактичним та календарним днем рівнодення виникла різниця у 10 днів. А дата весняного рівнодення є важливою для визначення дати Великодня.

Отже, народився Григоріанський календар. Через це в 1582 після 4 жовтня відразу ж настало 15-е. І розпочалися довгі суперечки про те, за яким календарем треба жити та відзначати церковні свята.

Дуже довгі, прямо скажемо. 1923 року сербський астроном Мілутін Міланкович розробив Новоюліанський календар. Згідно з цим літочисленням, Різдво відзначають 25 грудня.

Все, що треба знати про Різдво Христове 2023: дата, історія та головні традиції, про які має знати кожен - фото №2
Фото — Pinterest

Коли святкується Різдво в Україні?

Буквально кілька років тому на запитання "Коли святкується Різдво?" в Україні можна було почути два варіанти відповіді — 25 грудня та 7 січня. Довгий час вважалося, що 7 січня – дата православного Різдва, а 25 грудня – католицького.

У 2017 році ВРУ задля зближення українців із європейською культурою встановила в Україні додатковий вихідний 25 грудня на Різдво за західним обрядом. При цьому 7 січня також залишилося офіційним святом та вихідним. Тоді Україна стала однією з п'яти країн, у яких офіційно було прийнято відзначати Різдво у дві дати.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Але 2023 року все знову змінилося — 1 вересня і ПЦУ, і УГКЦ перейшли на новий юліанський календар. Це змінило дати багатьох церковних свят. Різдво 2023 року в Україні святкуватимуть одного дня — 25 грудня.

Раніше ми публікували найкрутіші варіанти прикрашання ялинки до Нового року. Тут ви знайдете різні способи прикраси, і різні стилі оформлення святкового дерева.