Забудьте про чорні речі, ворожіння та купання в душі: головні заборони Різдва Христового

Новий рік і Різдво
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Наскільки Різдво велике церковне свято - настільки й вражаючий до нього список забобон та заборон. Але доведеться його дотримуватися, якщо хочете залучити удачу на свято та не накликати на себе біду у новому році.

Цьогоріч українці вперше відзначають Різдво за новоюліанським календарем - 25 грудня. З цим святом пов’язано багато забобонів та заборон, порушення яких обіцяє купу неприємностей на весь майбутній рік. Щоб не перевірити це на власному досвіді, краще дотримуватися усіх рекомендацій щодо того, як правильно провести цей день.

Що не можна робити на Різдво

► Як і в будь-яке церковне свято заборонено кричати, лаятися, конфліктувати, сваритися. Також не беріться за важку фізичну роботу, прибирання в домі та рукоділля.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

► Різдво потрібно зустрічати з чистими душею та тілом. Тож всі водні процедури потрібно провести напередодні свята.

► Забудьте про чорні речі, що символізують жалобу! Обирайте ошатне вбрання світлих тонів.

► Цього дня не можна ходити на цвинтар, тож доведеться відкласти поминки покійних на інший день.

► Господарям дому забороняється залишати святковий стіл раніше гостей. За народними повір’ями, тоді вони весь рік будуть неприкаяними. На стіл не можна ставити порожні тарілки (на кожній має хоча б щось лежати) й кожна страва має бути скуштованою. Також не варіть та не пригощайте гостей киселем - це може призвести до чиєїсь смерті. До речі, святкувати Різдво на самоті теж не можна.

Фото: deutschland.de
Фото: deutschland.de

► Попри те, що Різдвяний піст офіційно закінчився, вживати жирну, шкідливу їжу, а також розпивати алкоголь - заборонено. Якщо маєте погані звички - також їм не піддавайтесь.

► 7 січня не дозволяється виносити з хати сміття.

► Закоханим краще утриматися від інтиму.

► Не можна полювати та рибалити, оскільки забороняється вбивати тварин.

► Якщо запланували на цей день візит до перукаря, щоб підстригти та пофарбувати волосся - доведеться його скасувати.

► Щоб не “проворожити” свою молодість, цього дня дівчатам варто утриматися від ворожінь. Натомість можна загадати одне велике бажання - за народними повір’ями, воно обов’язково збудеться.

Фото: hearstapps.com
Фото: hearstapps.com
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, що обов'язково має бути на столі на Різдво. У цій статті ви знайдете 12 різдвяних страв, без яких не можна уявити Святвечір.

Фото: hindustantimes.com