Як не винести щастя з дому на Щедрий вечір: про що ви обов'язково маєте знати

Новий рік і Різдво
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Цикл зимових свят продовжується! Вже скоро українці відзначатимуть Щедрий вечір. Щоправда, робитимуть вони це в нову дату, але зі старими традиціями та заборонами. Більше про це - у цьому матеріалі на HOCHU.ua.

Щедрий вечір в народі ще називають Меланка чи Маланка - на честь преподобної Меланії Римлянки. Раніше це свято припадало на 13 січня, проте у 2023 році ПЦУ перейшла на новий календар. У зв’язку з цим змінилася й дата святкування Щедрого вечора - тепер віряни відзначають його 31 грудня.

Це свято поєднує у собі як християнські, так і язичницькі традиції. Цього дня заведено накривати багатий стіл, приймати гостей та щедрівників. А ось що робити на Щедрий вечір заборонено - пишемо нижче.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Щедрий вечір: заборони свята

► Як і в будь-яке свято, цього дня не можна лаятися, лихословити, виясняти відносини, конфліктувати та бажати зла іншим.

► Відкладіть важку роботу та заняття рукоділлям на інший день.

Фото: 24tv.ua
Фото: 24tv.ua

► Не можна одягати старий одяг (доля буде “не чистою”) та вбрання темних відтінків. А ось вбрання світлих відтінків приверне удачу та добробут.

► Цього дня забороняється рахувати монети, оскільки це принесе сльози на весь рік. Також не варто давати гроші в борг - весь наступний рік будете ходити в боржниках.

► Якщо не хочете відлякати удачу, краще не готувати на Щедрий вечір страви з риби та птиці. Віддайте перевагу стравам з м’яса свині.

► Не виносьте сміття з дому - вважається, що так можна викинути й своє щастя.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми публікували короткі щедрівки , які легко вивчити всією родиною. Візьміть собі на замітку!

Фото: shuba.life