Таємниці засівання на Старий Новий рік 2024: як здійснити мрії у цей магічний вечір

Новий рік і Різдво
Дарія Кириленко

Дарія Кириленко

Редактор стрічки новин

Здавна наші пращури знали: як посієш на Старий Новий рік, так і вернеться усе бумерангом. Аби правильно виконати український обряд, необхідно дотримуватися правил. Раніше ми писали найкращі щедрівки для малих і дорослих, а тепер розкажемо таємниці засівання.

За старим календарем засівають 14 січня, за новоюліанським — 1 січня. Обряд можуть здійснювати лише чоловіки. Вони одягають тематичне вбрання і з самого ранку ходять по оселях засівати.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

У мішечку посівальника обов'язково повинні бути пшениця, ячмінь і цукерки. Солодощі клали для солодкого життя без бід. За гарні обрядові пісні засівальникам дарували смачну випічку, фрукти і також гроші.

Забороняється посівати голими руками. Засівання має проводитися у рукавицях. Усього має бути 2 мішки. Перший — для крупи, а другий — для подарунків від господарів домівок. Отримане ділили навпіл, аби частину подарувати для церкви.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, раніше ми писали, чому не можна одразу замітати чи піднімати засівальне зерно. Езотерики розповіли, що з ним робити після засівання, і де потім зберігати.